BofA 二月FMS出爐(多圖)

45 回覆
30 Like 2 Dislike
BofA每月會進行一次Fund Manager Survey (FMS ),調查對象屬於 Long-Only 基金,這一類基金反應比較慢,操作策略相對保守,與對沖基金 (Hedge fund) 不同,不需要過於積極獲取Alpha,通常等局勢有較大的確定性才會有行動。通常當 FMS 經理人極度悲觀、或極度樂觀時,便是比較好的逆向交易(Contrarian trade) 時機。

機構投資人風險偏好從去年三月極度保守到正常歷史水平,但尚未過度樂觀,global growth expectations 仍處於負值。

Overweight 美國科技股,開始FOMO追高,提供動能

認為成長股會outperform價值股的比例出現反轉,大幅增持科技股

主要long high quality(高品質公司,一般指大型、有穩定盈利能力),可推測近期low quality股票(一般arkk會買嘅股票)的升勢主要由散戶推動

結論:短期內大盤有足夠新買盤支撐,暫冇明顯崩盤風險,still bullish ,但買小型妖股嘅各位自己小心。
push
多謝畀面

但都係想睇納指會唔會回返幾百點
只能點出大趨勢,太短線預測唔到,你可能要問技術分析高手或者占卜師
Hims有跟到賺少少離場
預計今年全年正式獲利,但sell side預計25年,而且幾乎冇buy side cover呢隻,我估今年會大爆升
但而家已經$10
Bookmark等有量會入
still undervalued
Scmi 係咪同nvda 一樣有錢就可以不問價入
NVDA個價solid 好多,市場最關注嘅股票,buy side對於NVDA 24年嘅forecast 支撐得住目前股價。SMCI我覺得太貴冇咩把握,但我可能錯,你要買唔阻你發達
依啲數據可以係邊到睇到?
點睇nvda? Can short?
你有bofa/Merrill Lynch broker account應該有
sure, if u have too much money
push
已追縱
多謝 最後好彩坐返低冇手多
一日跌兩成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞