有冇人儲開F1 模型? [多圖] 2

58 回覆
5 Like 6 Dislike
no
Minichamps
優點:
- 車身顏色同埋拉花設計靚過Spark
- 有多年製造合金車嘅經驗 舊F1車嘅QC問題非常罕有
- 出產大量V6 Hybrid年代前嘅F1車 非常適合鐘意儲舊車嘅巴打 18年之前嘅minchamps比而家高汁 好detail
- 1/18斜底座版容易儲 唔需要額外買亞加力膠盒儲住佢 樹脂平底座設計靚過普通版Spark
- 車轆識轉 Spark嘅車轆唔轉得

缺點:
- Max贏太多搞到minichamps嘅訂單做唔切 派貨經常delay 訂車要等到2046先有得拎貨
- 細節位差過Spark 例如18年至21年出產嘅1/18 頭翼冇gap T-cam有時會整錯顏色 軚盤冇上色/設計 等等... 近年嘅樹脂模型已經彌補咗呢個問題
- 韋斯塔本.com嘅1:18有QC問題 頭剷/尾翼/diffuser 是但1 part會有問題
- 有時候minichamps會亂咁整車胎 一係2 stops紅白紅出條白胎俾你玩 一係衝線用橙色hard 模型用條紅色super soft 分站冠軍版 緊係要配衝線嗰條胎啦… (著名例子: RB9巴西站, 2021 RB16B煞科戰 普通版)
- 90年代1/43舊車 好多車手件衫係一pat嘢 冇decor 有啲車款有特別版 racing suit有設計同埋個頭盔會靚啲 不過特別版會貴好多 (著名例子: MP4/4, FW14B, Jordan 191, B195)
- 1/18樹脂要用額外買亞加力膠盒儲存

Spark
優點:
- 出貨派貨快過Minichamps好多
- 細節位設計得好好 1/18嘅頭翼有gap 接近真車嘅樣貌
- 2022年開始生產Spark嘅1/18會附送亞加力膠盒

缺點:
- 樹脂部件同埋天線太脆弱 可能發生冇啦啦甩parts嘅情況
- 2022前生產嘅model冇亞加力膠盒 要額外買盒裝住部車
- 普通版得一塊灰色木底座冇design 特別版有靚inlay 貴好多
- 拆底座好唔方便 一路扭螺絲 底座嘅木碎會不斷漏 搞到成地都係木碎
- Spark嘅1/18唔適宜拆底座display 長時間咁樣擺雙搖臂會彎
- 某啲模型嘅車轆大細唔一致 濕地胎有一條明顯嘅造口

Bburago
優點:
- 價錢平, 出貨快

缺點:
- 其他車隊嘅F1模型車細節上比垃利明顯遜色
- 個樣好膠 冇detail

Edicola/Centauria/Premium Collectibles
優點:
- 價錢好鬼平
- 專出特別車 e.g. 六輪戰車, 老舒嘅Jordan 191, 火星車

缺點:
- 有QC問題
- 唔似其他牌子 呢個牌子嘅車冇車手喺cockpit入面
- 好膠
- 某啲車嘅底座用三角形螺絲帽 比較難拆

Amalgam
- 唔使買都知, 做工數一數二精緻但係非常貴

Hot wheels
- 好平 最好嘅入門法拉利模型牌子
- 普通版有車手頭盔但係車身顏色同埋細節位遜色 Elite版有detail 車身顏色靚啲有金屬感 但係冇頭盔

BBR Looksmart Solido Premium X Altaya: 未幫襯過 留俾其他巴打講

歡迎提出意見補充
呢架做緊咩價??
上個POST有位巴打買左MINI GT PIT CREW SET連埋個pit展示盒, 想問下成盒咩size
Lm

約26.5x22.5x18
細細地又幾正
個盒係咪包哂pit stop彩卡紙? 如果咁樣百幾蚊好過出面加一舊水買埋塊pitstop base
係 包晒所有嘢背景 地台 展示盒都有晒
有咗依個之後塊19板都即刻放咗出去
多謝師兄推薦, 睇你講完星期六即去信和買左盒max, 跟手淘埋個盒. 岩岩今日砌起個盒一著燈放架車上去 (人仔未放) 真係嘩一聲
諗住學你咁買多架1/64當有其他車同時入pit, 宜家等緊TARMAC WORKS 4/5月出個架MCLAREN ABU DHABI拉花版
想問今場垃利1-2會唔會有特別版set裝

新鮮今日收到,Bburago 1/18 499P,利曼24小時冠軍版
根據前年巴林1-2嘅經驗
BBR可能會出1/43 2 sets
1/18 BBR同Looksmart應該淨係賣普通版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞