長債TLT/ TMF 長期討論區(2)

405 回覆
2 Like 1 Dislike
包sir 好似都係叫大家唔好expect 減息快

但債市咁都無事
下句係今年會減 出口術 華爾街唔buy
不過其實長債又真係另一回事
開始見到TLT有個significant uptrend
間間銀行定期都減息
就算冇事,依家個價都唔抵買
不嬲都有delay
債價繼續升
通脹好似又要高番
🤣分分鐘今年真係唔減息 坐成年
加息
大撚鑊 大插
有嗎?
其實最怕日本加息。

如果日本央行放棄負利率政策,可能對美國長期債券產生以下影響:

1. 利率上升:日本央行放棄負利率政策可能意味著他們開始提高短期利率,以應對通脹壓力或經濟情況改善。這可能會導致全球利率上升,包括美國長期債券的利率。當長期債券的利率上升時,其價格通常下降,因為新發行的債券通常具有更高的利率。這可能會對持有美國長期債券的投資者造成損失。

2. 資金流動調整:如果日本央行放棄負利率政策,這可能會影響全球的資金流動。一些投資者可能會將資金轉移至日本以追求更高的利率收益,而不再購買美國長期債券。這可能會導致美國長期債券市場的供應增加,需求減少,進而對債券價格產生負面壓力。

3. 貨幣匯率變動:日本央行放棄負利率政策可能導致日圓的匯率上升。如果投資者將資金轉回日本,購買日圓以追求更高的利率,這可能會增加日圓的需求,使其升值。這可能會對美元兌日圓匯率產生壓力,進而影響美國長期債券的價格。

From chatGPT

另外bloomberg 都有分析
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-10-23/when-boj-ends-negative-rate-policy-us-treasuries-will-suffer

不過樂觀啲可以睇睇KC 分析:
https://youtu.be/mAIxLKqmNu4?si=XABC89e947mRLJEa
我間券商仲未退上年30%稅,可以點做?
睇下當年d人點cut有線 你跟番咁做
一日就豬左3 4 萬
Tmf

tqqq tmf 64 仲有冇人堅持?
reddit 有
我有upro tmf 55/45
日本一加息 到時又跌一輪
舊年已經有人講既3大灰西:
美國再通脹
中國房地產執
日本加息
核心CPI 今年低過3%都成問題
係睇下PCE生唔生性
其實最好就美國快快手衰退
班企業咁頂得 企業債又唔出問題
2%通脹都唔知搞到幾時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞