長債TLT/ TMF 長期討論區(2)

405 回覆
2 Like 1 Dislike

想請教下點解2隻債個價格差咁遠 一個70幾一個30幾?
到期果時大家應該去番100蚊 咁其實係咪叫30幾果個抵買啲?
Coupon rate 0 vs 2.5%
明白
但下面果個coupon rate 2.5
但我買果時佢寫 yied 4.5%
yield係咪指計埋到期日 平均每年有4.5

咁如果我揸唔到到期中間放計唔計到個yield係幾多
想問下買美債直債等到期,會係可以拎返票面100嘅價值,定只係拎返本金?
點解突然咁多人買債?
咁其實可唔可以咁講
圖1係玩個價錢上落
圖2係收息為主

睇個人玩法 冇分邊隻好啲?
就咁睇
好似1好過2?
買1有咩要注意
學到野
Dllm 沽撚晒先落升
夾爆你地先升
我可以好肯定話你知, 不論任何年齡, 都要買入低風險穩穩陣陣既投資, 投資係計回報, 風險, 唔係睇年齡. 講得出睇年齡, 後生有本事輸既, 都係上一代愚蠢既概念.
輸左就係輸左, 你買10年六合彩就會中咩?
點解唔買美債, 穩穩定定儲錢, 到適婚年齡, 仲可以拎D息黎供樓. 記住, 輸就係輸, 要用幾年時間賺錢去回返氣. 既然係咁, 點解要輸呢?
買會升既資產

利申:買覺得會跌既資產仲好
今晚TLT 大跌!
終於跌撚完?
直插
莖哥出穩下軍心先
準備轉勢
TMF隊準備衝
我明白你的觀點,你認為投資應該講求穩定和低風險,並且不應該只看年齡。然而,我認為年輕人有更多的時間可以承受市場的波動,因此他們有機會追求更高的回報。

首先,我們要明白投資的目的是為了未來能有更好的生活,而不是為了賭博。我們不能把投資和買六合彩相提並論。投資是基於對市場的理解和分析,而賭博則完全依賴運氣。

其次,我並不是說年輕人應該盲目地追求高風險的投資。相反,我們應該根據自己的風險承受能力和投資目標來選擇合適的投資產品。例如,全球市場ETF “VT”,它比VOO更分散,涵蓋了全球的股票市場,包括美國、日本、英國等已開發市場,以及印度等新興市場。這樣可以降低單一市場的風險,同時也有機會獲得全球經濟成長的回報。

最後,關於國債的回報,根據我查到的資料, VT的年化回報率在過去的10年為~8.5%,明顯高於國債的回報。所以,如果年輕人有足夠的時間和風險承受能力,投資全球市場 VT可能是一個更好的選擇。

當然,每個人的情況都不同,投資決策應該根據個人的風險承受能力、投資目標和時間規劃來做。我們都應該在投資前做足夠的研究和理解,並且要有長期的視野和耐心,不要被市場的短期波動所影響。希望這些信息對你有所幫助。
又盤前溶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞