[大家點睇?] 私家車考牌遇單車男上斜路 學神從後慢駛無爬頭 網民揭路試結果

179 回覆
146 Like 11 Dislike

考車牌乃人生大事,一旦失敗除了要重新排期,又要補鐘及付額外的考試費用。最近網上流傳影片,顯示1名私家車駕駛考試的考生在一上斜路段「龜速」前進,原因是前方有1名男子正踩單車,據3段影片合共長約1分鐘,考生一直沒有爬頭。不論是考生的做法,或是單車男的行為均引來網民熱議,有人稱鄰線沒有迎頭車,考生大可在安全情況下爬頭,也有人認為安全慢駛才是最佳做法,不過,有網民則批評單車男太不近人情,一直擋着後方的私家車。

網上流傳影片,顯示1名私家車駕駛考試的考生在一上斜路段「龜速」前進,原因是前方有1名男子正踩單車,考生全程沒有爬頭。(facebook影片截圖)

片:-
https://www.facebook.com/100000841038540/videos/1090688315575810/
https://www.facebook.com/100000841038540/videos/1609439146520748/
https://www.facebook.com/100000841038540/videos/238445729321291/
3段分別長25秒、22秒和15秒的影片被上傳至facebook群組,顯示1輛私家車掛上「駕駛考試」的牌子,表示司機正應考路試,其左前方則有1名男子踩單車,而單車男的前面本來有1輛Tesla,但該車司機後來往左方停車,讓出原本的行車線,而單車男則繼續在該路段慢慢上斜。

由於是上斜路段,單車男略顯吃力,速度亦較慢,他一度回頭看,後來繼續駕車,佔用着行車線約三分一位置,至於考生則一直跟隨在後方,沒有選擇爬頭。影片最後在斜路頂的巴士站結束,樓主後來在留言區上傳照片,表示單車男並沒有在巴士站內短暫停靠「讓路」。

片段隨即引來大批網民熱議,不少人討論在該情況下,私家車內的考生應如何處理,「打死都唔爬,考牌都冇限時嘅,做多一步就多一個機會肥,除非考官開口叫你抽頭,咁就做足望鏡打燈先至抽」、「唔爬得,佢都算係一架『車』,雖然行埋一邊但佢仲郁緊,唔可以爬佢頭」、「考牌時都係跟佢尾慢慢行,反正又唔會超速,所以一定安全保命」、「老虎蟹都唔爬,跟住佢最安全」,但也有人認為不論有沒有爬頭,均取決於考官的主觀判斷,「真係好睇當時個考官點睇囉,兩種做法都可以合格同肥佬」。

樓主後來在留言區上傳照片,表示單車男並沒有在巴士站內短暫停靠「讓路」。(facebook圖片)

對於單車男的舉動,同樣掀起網民討論,有人狠批「嘩,𠵱個路權夠晒賤格…」、「真係好黑仔,咁都遇到啲單車X」、「好心個單車友停埋一邊讓個同學過咗先」、「見到人考緊牌上返行人路,等一陣再踩都唔得嘅」、「單車停一停讓人係咪會爆炸?」。許多網民好奇路試結果,而樓主則留言揭曉答案,「問過(考生的)師傅,話上斜遇單車呢段路試冇問題,不過肥咗第二樣!」,故最後也是失敗收場。
故最後也是失敗收場。
呢啲情況考試,除非考牌官出聲叫你爬頭
否則老閪都唔好爬頭
多啲留意佢去向
隨時準備踩break / 極力子
望吓右邊鏡後鏡有冇人爬你頭
比考官知你有留意四周發生咩事
有乜事即刻停車拉手掣空波
望左右後鏡

爬頭本身要做好多動作
做得多錯得多
單車都係前車
最緊要係單車發生乜嘢事都入你數
就算你幾安全,佢自己停單車望住你
考牌官覺得你威脅到佢,嚇到佢,都係你錯。
未必 線得一條 馬路上單車都係車
跟足規矩唔同線爬頭 唔洗死嘅
所以話次次見到車撚死單車撚我都拍手掌
根本就On9
你咪慢慢跟囉未能調整車速行駛,大剔898
路權撚不自量力,你踩單車都自量下自己體力啦,仆街
單車男並沒有在巴士站內短暫停靠「讓路」

單車都要跟交通規則,停巴士站好似都係抄得
單車撚畀人車死絕對唔抵可憐
條路完全睇得通 咁你都唔爬頭點比個牌你呀
你真叻
考咗車牌未?
咪講左係肥其他野
真係唔好彩
唔使牌費又贏
呢啲情況考試,除非考牌官出聲叫你爬頭
否則老閪都唔好爬頭
多啲留意佢去向
隨時準備踩break / 極力子
望吓右邊鏡後鏡有冇人爬你頭
比考官知你有留意四周發生咩事
有乜事即刻停車拉手掣空波
望左右後鏡

爬頭本身要做好多動作
做得多錯得多
單車都係前車
最緊要係單車發生乜嘢事都入你數
就算你幾安全,佢自己停單車望住你
考牌官覺得你威脅到佢,嚇到佢,都係你錯。

考牌官點會喺考試期間提個考生點做呀?你認真?
揸太慢有可能計影響其他駕駛者,冇可能冇問題
睇過考官點樣決定,有考官認為你借對面線少少個頭都做唔到嘅話,你手車唔得———肥佬
有考官認為你有耐性響度等,咁出到路面應該冇問題———合格

但我認為單車撚響條路度咁撚樣自己又唔熟交通規則,個個開車見到考試都讓一讓人哋啦,條單車撚正仆街
認真
我考牌果陣前面有車泊車
我緊係等啦 考牌官唔耐煩鬧我做咩唔爬頭 我先爬
最後pass咗
好彩
又多個肥佬
考牌官開口提你,你好彩囉
呢個肥硬啦, 大剔車速慢同無判斷力
呢條路咁闊 單車又靠左駛
其實可以借線做齊哂動作爬頭
關鍵10個學神10個都做唔到
同線爬頭?
考牌方面應該冇你咁叻
又世界大戰

1)單車係生車 唔可以爬頭 除非考官出聲
2)夠位爬頭 唔爬反而車速慢影響後車
你講緊乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞