[投訴之都]賀歲盃|佩雷爾托迪領球星教小朋友踢波 疑聲浪大遭投訴警察到場

202 回覆
263 Like 3 Dislike
賀歲盃將在大年初四(13日)在香港大球場上演,一班參賽退役球星都已抵港,當中包括曾奪世界盃冠軍的「羅馬王子」托迪、西班牙一代鐵衛佩奧爾、世界盃金靴韋拿等,他們在大年初三「赤口」日到將軍澳參加足球教室,未料卻遭投訴。

一班球星早上出席記招後,旋即趕往將軍澳的香港足球總會足球訓練中心,參與足球教室,托迪、史奈達、佩奧爾、韋拿、施維斯達等都有出席,他們與小朋友一起踢波,佩奧爾對着小球員即展現燦爛笑容,韋拿更負責守龍門,氣氛相當歡樂,連同樣在足球訓練中心另一場地的理文球員,都聞聲前來「集郵」。

https://www.hk01.com/article/990280?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
匡城
說好香港故事
SORRY, 真係好嘈, 講場望到得果幾十人
LP6都聽到佢地, 勁大聲.
匡城中產 好撚巴閪閉喎
長官幾時去拉托迪
佢地唔係普通踢波, 係開到個喇叭成個康城都聽到
成班康城垃圾中產
佢哋唔撚知呢一班球星究竟係有幾出名
日頭無嘈音限制架傻仔
中午時間有得投訴架咩?
係咪美斯球迷搞事咋
你呢啲咁撚出色既人唔pin你對唔住自己
公眾假期喎
邊個傻仔?

《噪音管制條例》第4及5條訂有條文,管制住用處所及公眾地方發出的噪音。 條例第4條是一般條文,管制在夜間(晚上11時至翌日上午7時)或公眾假日的任何時間從這類地方發出而令人煩擾的噪音。 條例第5條則管制在日間或夜間任何時間在住用處所或公眾地方發出的動物、雀鳥、樂器、揚聲器、遊戲、貿易、業務或冷氣機等噪音。
任何人於任何時間,在住用處所或公眾地方因進行以下活動而發出噪音,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪 ——
(a)奏玩或操作任何樂器或其他器具,包括唱機、錄音機、收音機或電視機;
(b)使用揚聲器、傳聲筒或其他擴音裝置或器具;
(c)進行任何遊戲或消遣活動;或
冇嘈音限制就等於可以放任?

你個EVENT等果幾十人, 嘈到成個地區都聽到
要大聲都唔係咁大聲, 街馬咁早都冇人投訴啦
管制在夜間(晚上11時至翌日上午7時)
究竟邊個傻仔
唔係想幫佢...但係"或公眾假日的任何時間"...
或公眾假日的任何時間

傻仔
或公眾假日的任何時間

Ching你係咪閱讀障礙 定係又移咗民唔知今日咩日子
晒氣喇唔講依班,大球場周圍嗰班仲有錢仲撚閪啦
嘈咗咁多年唔俾人搞演唱會
所以香港人真係唔使講乜嘢冇世界級巨show,已經唔係依幾年嘅事,20年前已經係咁
唱好香港,大聲D有乜問題
提一提你, 果度係大球場
呢度係訓練場, 本來冇任何音響設施
踢波嘈極都係有限度
出名大撚晒呀社會座層
比人投訴真係抵撚死
新年一大朝早嘈住人瞓覺要燒春袋

你真係好撚柒唔撚係扮
好彩呢度係討論區,你唔使搵窿捐

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞