無知一問中國人既農曆新年明明係冬天 點解同春天有關?

75 回覆
4 Like 44 Dislike
從來冇人咁講
當然春天仲可以有凍嘅日子
但整體係咪已經比冬季暖呀
而上面樓主係講立春係咪代表香港春季開始
天文台係以平均氣溫每三個月嚟劃分,咁明顯平均嚟講2月仲係香港全年第二最凍月份啦,點會係春季開始?
你分清陽曆,陰曆,同節氣先
其實中國曆法向來用中國中部/南京附近計
始終歷來皇朝重地都係果度

不過深入探討就會發現完全唔同
同埋無辦法統一判斷
所以華南咪遲一個月囉
啱, 其實月亮曆法啱潮汐 反而應該係夾 英國呢啲海洋國家先啱。

中國古代呢啲得河運&農業嘅其實夾太陽曆法多啲。不過未有黑超時嘅日子想研究太陽曆法要幾多對眼先得?

月亮曆法相對無咁大成本
春分係講緊太陽過春分點

分點係晝夜平分
至於你話冬夏長春秋短係唔完整
因為都係睇邊度地方
閏月修正係用嚟修正月亮週期同太陽週期

照計講格里哥曆曆睇唔到月亮咪仲劣
365日畀7除唔盡添
依個係治曆態度問題

因為中原王朝想將曆書變得複雜 普通人就唔會咁易學到
變相一年對應唔到一年 因為有時一年長有時一年短
要查曆書先可以知物候氣候 係王朝維穩手段嚟
廿四節氣本來就跟農時冇關係
係用嚟確認太陽喺黃道上嘅位置

只係安個名畀佢 方便農民大致有個認識
中國咁大 跟節氣去種田就死得
渾儀可以用嚟睇太陽位置方位
憑個影成直線去紀錄個位置
都有講法係以前北方地區風沙大
不過依個籠統啲
所以好早就有黑子紀錄
劉明學節氣
春分 夏至 秋分 冬至 唔反映實際季節分佈,地區緯度會影響季節分佈
舉個極端例子,越近北極,冬季期間越長,夏季期間越短;而越近赤道則相反,夏季期間越長,冬季時間越短
可以睇到無論鬼佬同農曆
新一年都唔係放係春天呢啲19潮濕天氣
農曆曆法太複雜
一個月到底係29定30日都要睇月曆
年年都要睇今年有冇年三十
幾時有閏月又係要查

每個月月尾都要查
其實外國都有用節氣,不過只有春分 夏至 秋分 冬至,你睇吓復活節係點計先。
留名學嘢
秦曆新年係十二月隆冬添
好彩仲有紀錄 呢個經典
1917年以嚟5月最凍紀錄!喂,暖化撚呢?
https://lih.kg/2988686

不過返天文台紀錄其實5月幾乎年年都有機會低過20度,所以5月即使立左夏,氣候學上香港仲係春季(或者有啲人細分叫春末),因為夏季機本上由濕熱西南風主導,已經排除左北方冷空氣南下嘅可能,留心下其實每年都好準時6月頭先正式轉西南風。
早兩年2月又係成個月都好凍

天文台下調明日最低起溫至7度!
https://lih.kg/2894031
冬同夏用至,因為係最短最長日照
春同秋用分,因為係日照時間變化的一半

一開始由冬天加溫好慢,但升到咁上下,累積到水氣,加熱就會係咁加速,所以春秋係一定會短
做完功課未
不過講開其實大陸好似普遍叫農曆新年假期叫寒假
好似華南先多叫春節
因為農曆追求合天
一個朔望月就係有長有短
用西曆咁大月小月 完全脫離天象 反而睇唔到個天
天氣係漸變,叫冬天遲啲又熱死,咁點計先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞