無知一問中國人既農曆新年明明係冬天 點解同春天有關?

75 回覆
4 Like 44 Dislike
真 細個不嬲教1-2月仲係冬季
Up乜春
自膠 早一個月先啱
香港😂不如你打澳洲啦
人地係中國農曆新年
你要去北京上海感受下
西方用春分計一年開始?
點解西方要用中國嘅曆法去計?
有親咩
一年之計在於春
新春大吉究竟係黎自邊度
點解你會覺得春天就唔可以天寒地凍?
因為春分嗰日係太陽直射赤道嗰日,日頭同夜晚係一樣長,所以=春天開始
3月開始冇錯啦
咁一到冬天係咪即刻凍呀,冬天都可以熱過春天啦
講緊香港
所以咪啱囉
華中/華北比華南早一個月
如果歷史推倒重來,農曆同西曆交換,到時連登仔肯定會話陰陽合曆好先進,諗得好周到,睇今個月幾號就知道月相係點、幾時會有大潮
講緊平均3-4月係咪一般暖過1-2月呀
當然唔排除某一年有極端天氣3月有一啲日子凍過2月
香港1-2月平均16-17度
3-4月平均已經20-21度啦
另外香港四季其實按平均氣溫劃
平均12-2最低
3-5第二低
6-8最高
9-11第三低
講平均春天的確係暖個冬天,咁同春天會凍有咩衝突?
香港20度都係冬天
外國20度就係夏天
我鬼仔性格唔識呢啲嘢
上網搵到篇文
好長 有幾點幾有趣
袁世凱成為大總統後,起初一度規定新年、元宵、端午節、七夕、重陽等農歷傳統節日,一律改成按陽歷對應的日子過(日本就是如此操作)。但數千年習俗又豈是一朝可以改易的,民間仍然按照傳統沿用農歷,在正月初一過元旦。從魯迅日記可知,民眾並不接受“新元旦”,而習慣於“舊元旦”。1913 年2月6日,“舊歷元旦也。午後即散部(步)往琉璃廠,諸店悉閉。”

1913年1月21日,為了順應民意,北洋政府內務部總長朱啟鈐向袁世凱遞交了《呈擬規定四節由》。文稱:“定陰歷元旦為春節,端午為夏節,中秋為秋節,冬至為冬節。凡我國民均得休息,在公人員亦準給假一日,本部為順從民意起見,是否有當?理合呈請大總統鑒核施行。”袁世凱閱後,全部同意:“據呈已悉,應即照準,此批。”23日,內務部要求各地順應民意,尊重社會風俗習慣,以西歷1月1日為元旦,農歷正月初一為春節。這就是“元旦”被改名“春節”的由來

那麽,“春節”的“春”是否指立春呢?《史記·天官書》也曾提到:“正月旦,王者歲首;立春日,四時之始也。四始者,候之日。”“四時”指四季,立春是四季的開始。此書的觀點指是二十四節氣意義中的春季,即從立春開始到立夏的前一日。“春節”的“春”是否指“春節”與立春日期相近呢?顯然也不是,乙巳年春節在1966年1月21日,只比大寒晚一天;乙醜年春節在1985年2月20日,比雨水(19日)還晚一天。

至於天文學意義上的春季,是從春分(一般是西歷3月20日或21日)開始到夏至結束,這與春節的日子更遙遠了。

另外多謝上面巴打解釋24節氣
天文台其實都係跟後者分
好記得早兩年5月仲好涼(已經立左夏),有東北季候風南下,仲有好多日1 X度
所以香港跟廿四節氣分根本就on9
多年觀察到香港往往遲一個月
好似8月立秋其實仲係香港最熱既時期
啲人以為春天一到
就會好似㩒個掣咁恆溫廿幾度
春秋正確d嚟講係冬夏過渡期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞