[番吾之戰/李牧最後高光]王者天下討論區 (12)

595 回覆
2 Like 3 Dislike
不過作者好似有講李牧唔知咸陽係好易打 0防守
所以想寫李牧要留班主力黎攻打咸陽 博最大功勞 可能
唔好駁故啦
叫高達做荊軻
全劇終啦
李牧都比作者撚咗幾萬次
主要係龐煖不受控制

佢唔係完全聽你命令
佢覺得 自己想殺死對方, 先會出動
可能作者都知上次李牧柒左

今鋪要李牧威返一次
威啲乜,佢打王騎、恆騎到今次嘅「勁」全部同一套路

就係收埋勁人/多兵唔俾你知再引你同佢打

王騎:伏兵+高達
遼陽:狼兵(但輸左)
恆騎:伏兵
今次:青歌

如果佢唔係趙國而係無勁人嘅韓國,係唔係就無計可施呢?

合縰軍個場輸左但反而覺得佢ok
咁其實現實好多戰術都係伏擊 包夾 地型
不過戰略黎講暫時得最鍾意都係恒騎個類
佢個啲全部親自上陣 智勇雙全 又有新意
王翦李牧個啲全部都係純出計 叫啲靚執行
個趙國應該有13億人口先support到李牧咁玩
一兩次都仲得
黎黎去去都無限生兵
真係好疲勞
趙狗已經有13億,楚國應該有60億
真係
唐仔咁
一開始 趙國打王騎果一場

趙國出動12萬軍隊
當時都話 趙國經歷完長平之戰, 好難得 先可以動員到12萬軍隊

點知家陣趙國 次次都無限爆兵
又24萬, 又32萬, 又30萬, 好似失左控咁
最痴線係 青城一個城市
都可以有10萬大軍
呢樣真

其實真實既戰爭 來來去去都係果幾樣戰術
好多時連戰術都無, 雙方軍隊正面交戰, 睇下邊個夠凶狠就嬴

反而火鳳 經常計中計中計中計中計, 我預知你下一步, 你又預知我下一步, 咁樣先係唔現實
咁其實好多將軍 都係靠國力支持, 先可以打嬴既

如果白起, 王翦 係韓國將軍, 可能佢地都係未成名就收皮
咁我地係睇緊漫畫,唔係要100%真實

我唔洗火鳳咁樣計中計中計

但都唔好下下武力突破鎖血不死丫
呢套熱血漫黎
士兵戰術只係裝飾
大聲先係王道
次次將軍親自帶兵衝最前, 但敵軍都唔出弓箭手 將佢亂箭射死
你講番我先醒起仲有弓箭兄弟,搵細佬用激光炮已經秒撚哂對面班將軍啦,射程係一般弓手幾倍,威力係一般弓箭幾百倍 勁撚bug
D 中原十弓都唔知死左去邊
作者隨時唔記得呢個設定
呢兩條友寫得太誇,我估作者有啲後悔
應該有嘢做 唔係嘅話滅燕冇理由派佢出
韓先啱
合縱輸係因應政有主角光環啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞