水泉澳邨商場現結業潮 街坊要坐車落山購物

236 回覆
273 Like 9 Dislike
呢條邨邊使自提
班人自動每周末番上大陸
下星期過年,分分鐘成條邨無咗一半人
冇人反駁你
個編輯應該係窮到仆街既露宿者
港島半山居民都係要落山買野架啦 水泉澳邨地勢優越 遙距呼應太平山 一脈相承九龍塘 居民習慣渣車落山買嘢 呢篇新聞真係好肉酸
是,
醒,返上去掃貨以為買到好野
水泉澳應該8成人放假會返大陸買
支那人返晒支那?
係唔知本身喺到開鋪啲人諗乜
Hebe已經扯到恆晒,準備去拍特攝
傳新世界放售K11 Art Mall附近8個舖位 市場估值3億

媒體引述市場消息指,新世界(00017)或有關人士,近期委託不同代理行,放售尖沙咀8個舖位。該批舖位全數位處新世界旗下河內道商場K11 Art Mall附近。

據了解,新世界於2012及2013年零售高峰期時,收集商場附近地舖作長線投資,購入價由4,800萬至1.6億港元不等,合共涉資近7億元。不過,由於近年商舖租售價明顯回調,因此物業市值亦有所下降。

據悉,業主尚未定確實意向價,據代理行提供資料,目前涉及8項舖位的市場參考價,普遍較當年業主購入價,低約5成或以上。

消息指,業主暫傾向8個舖位由一買家一併購入,因為物業屬全地舖,質素不俗,故可吸引投資者注視。

新世界最新報9.76元,跌2.2%。

原文網址:傳新世界放售K11 Art Mall附近8個舖位 市場估值3億 | on.cc東網 | 產經
仲有冇超級市場
商場嚟講,8成出租率即係20%空置,睇落個數唔算好大但係個觀感會俾人死氣沉沉、周圍空置嘅感覺

舉個例子,一個商場有0-4層,地下至2樓租晒出去但3、4樓租唔出,咁冇人行3-4樓就會變得長期好荒涼好唔掂咁,啲電梯可能又熄呀燈又熄呀分分鐘傳埋鬼故出嚟。但如果計地下係分層兩倍面積,整體出租率都有7成

一般而言,「死場感」喺兩成空置率左右已經好明顯
咁B7A 開到未?
對家反對講咩都空談
房署應該重點check d 商戶做唔既村,d 名攞上去一seav分分鐘條村可以當新屋村放人入去
85%應該係租金補貼完之前, 依家補貼完左所以出現結業潮
3萬人 都養唔到D 舖?
得返食肆仲生存到
如果大陸有樓就冇公屋
條邨要踢走一半人以上
生意好呀
咁姐係 執唔執粒D市民都係唔會幫親
執左都冇所謂啦
8成腥港人,烏煙障氣
沙角邨係舊村 有基本盤 乙明 沙角 愉城
沙田圍都去買餸
水泉澳淨做自己邨客 一到假日就唔夠客
貨轉唔到就賣唔新鮮的野
沙角多客貨轉得快 我住附近都想買又齊又新鮮的野
搭車費唔係問題 最緊要又平又新鮮
雜貨 淘寶慣 樓下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞