「沈振盈退休」沈大師因一原因從不買樓

123 回覆
141 Like 12 Dislike
咁2019前邊有呢d諗法
只可以話剛需都俾時代巨輪轉走左
咪就係靠餵電視台啲水魚俾佢啲大鱷客囉
今時今日 依幾年買落既全部坐緊-100-200
知自己燈
所以唔買樓
但係佢2000年已經叫人唔好買
兔狗已經輸到要生安白造
整場金融風暴趺到落90年代位既 真係比沈大師威番次
兩公婆聯名入息夠 月供萬幾蚊 點解唔批??
你未買過樓??
有錢full pay 咪唔係孖展囉
入息夠唔代表銀行一定批貸款俾你 你份職業同背景係隨時會令你失去還款能力 太高風險銀行一樣會唔批
有親戚就係做百佳拎六成首期出嚟都唔比借 後來買樓個律師一齊去銀行屌柒個經理先肯批
你份職業代表住你咩身份 講野有冇份量都係睇你係咩人 咪玩
Btw我買樓唔使借
沈大師退休會唔會申請公屋
服務業 底薪已經全數計
除非sales跑數出佣先打7折
做百佳都有風險??係咪出糧得12k啊??
加擔保咪得
一日未到40000點唔好死DLLM
都話試過真係唔得 經理話唔批就係唔批
有幾難明?銀行有準則但只係參考 決定權唔係話pass晒啲條件就批比你 經理覺得唔妥一樣可以唔比你過
如果佢有錢買樓
咪即係篤爆自己啲股評一直水9人
肯定係恆生 或者細行啦 一係既年紀太大40幾接近50

中銀 匯豐 只要入息夠20-30歲 未聽過你既故事
我叫你呢世都唔好行出屋企門口
你每次睇新聞見到有車禍算唔算逃過n劫
咁我都係大師喎
我見過
上tvb班19細行analyst成日都撞到
你冇姐
我有啊
樓爆我就認同, 恒指就睇唔到咁好
買嚟炒都算 最多蝕錢
買嚟自住先最大獲 要住係個細單位10幾年
其實佢係做乜嘢證券行? CEO ?

佢係咪除咗TVB之外,其他財經節目都唔會邀請佢

成日喺中環揸住袋發泡膠飯盒,形象何在?CEO 喎

近年見佢好似同黃國英鬧交,人哋就住大屋,有司機,食飯可能馬車會、中國會…… 佢…..
大師係偏門
先唔講準唔準
不過人地講得出做得到

好過好多Excel/FB財演
大跌市前已off stream沽貨
反彈前已大手買入
學識一個習慣

凡係網呢啲題 一原因 一乜一物都ignore 唔click

人生慳左唔少寶貴時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞