「沈振盈退休」沈大師因一原因從不買樓

123 回覆
141 Like 12 Dislike
香港著名股評人沈振盈,辭去訊匯證券行政總裁職務,並於今日(1月31日)正式離職。人稱「沈大師」的他不單對股市見解獨特,對樓市亦有一番睇法,並表示自己寧願一世做「租租」(即租樓)亦不會買樓。

從事證券工作多年,在接受《地產站》訪問時曾謂不信樓,主要因套現困難,並強調承造按揭等於孖展,風險之大是不可輕視。

買樓涉大筆首期 可投資其他

沈振盈表示,多年來均租樓住,先後居住過荃灣、將軍澳、馬鞍山等,現居於紅磡。對於樓宇,他因家人經歷而失去信心,「家人有兩層樓,90、 91年他們經營生意需要資金,本想賣樓套現,發現原來很難。97年金融風暴我無損失,要買樓也不難,但最終沒有。」他指,「買樓涉及大筆首期,已有機會成本,那筆錢可以投資其他範疇。」

從事證券行,眼見多年來要幫客人「斬倉」,明白孖展、槓桿風險甚大,而買樓同樣相近。「7成按揭就是7成孖展,9成按揭便是9成孖展,玩股票便知孖展風險很大,一個預測不到的風浪,令你輸得很慘,除非你full paid買樓。」他更提醒市民要小心,一旦樓市跌,比起97、03年更嚴重,「97買樓成為負資產,可能背負100萬至200萬債,而那時薪金跟現在差不多;如果今次爆,負債達500萬至600萬,試問怎還?」
佢咁嘅眼光,買股咪輸得仲甘
98 03 08 有份正職,工作經驗充足,都買唔到樓 = 失敗窮撚一條

喺中環返工嘅人都應該見過佢lunch time都係買個爛鬼飯盒
唔睇好買 即係要買
「97買樓成為負資產,可能背負100萬至200萬債,而那時薪金跟現在差不多;如果今次爆,負債達500萬至600萬,試問怎還?」

燈還燈
但今次大屍又冇講錯
佢無買
樓淡偶像
燈還燈
大師不嬲叫人唔好買樓
有聽大師呢幾年至少逃過一劫
大師唔撈所以可以講真心話
即係mpf allin 保守 升市無份跌市一齊受
梗係啦,湯博汪總諗Sir Anthony Sir全部係你精神食糧
真係好想知佢咪計數/ 管理好叻?
如果憑佢喺財經界嘅認知同預算真係唔明佢點生存
惡意唱淡?買樓點會諗跌,傻鳩租租
兩公婆做譚仔做保安都供得起大西北全新樓

你話驚金融業 it業失業都話驚斷供

譚仔保安都驚失業 到時香港應該連誠哥都俾人充公身家揸兜乞緊
以佢財力, 佢要買有幾難..
照你咁講 應該兩公婆搵完錢份糧剩係供樓 冇洗費唔洗食
免巴應該要入飛買番間由 Anthony Sir 揸裝,開 2萬6 一呎既旺角 Elize Park,以行動支持樓市
又一個弱智人士 有冇聽過咩叫壓力測試
點樣供完唔洗食????
條友都痴撚線,
十幾年前中國好景就吹淡
到宜家中國衰退,佢就大好友,
想發都難
>>「97買樓成為負資產,可能背負100萬至200萬債,而那時薪金跟現在差不多;如果今次爆,負債達500萬至600萬,試問怎還?」

又話4萬點,買樓又話爆
想見識下樓爆情形之下上4萬點市況係點?
佢幾年前都唔睇好
條撚樣成廿年前已經開始叫人唔好買,當時市區兩房都係一球野左右咁大把,係近兩年跌先中左,一個壞左既鐘每日都啱兩鑊既
97年樓爆完, 00年恒指新高
你條撚樣咪9up, 幾時廿年前講拎啲證據出嚟, 我記得最多都係10年前, 而家個價都唔好得好多
大師都有反駁隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞