積金局主席:選強積金 (MPF) 不應只問回報

112 回覆
3 Like 116 Dislike
已經唔講跑輸通漲 而家講緊連本金都蝕埋隨時到你退休個陣舊錢 連自己都養唔到喎
你都戇鳩㗎 保本都蝕$
點俾人養老啊
點解你唔俾人自己選擇投資啊?
我做乜要俾你攞嚟蝕$呀?
你張政策唔好側重落去內地人度咪減少啲資源囉
唔講賺蝕,
當你正正常常搵3,4萬蚊
到你退休都一百萬啦,咪賴三賴四啦
如果100萬都養唔到自己,咪額外自己再儲多舊錢囉
嗰啲係我血汗錢嚟㗎
我退休我嚟用㗎
我退休冇錢,係咪你養我呀?
九唔搭八 根本你邏輯都解釋唔到成件事咁荒謬
宜家佢唔比你額外投資咩
你講到自己咁把炮賺硬咁,
你咪自己開多個倉diversify 左mpf 蝕囉
你擔保有1,000,000啊 你用口講啊
錢就我出 蝕咗錢責任 就賴返市民到
你唔好去搶 成個MPF計劃充滿荒謬
我擺落去定期啊,會唔會蝕錢啊?懵撚?
如果強積金目標係唔好俾人用晒啲錢,老咗靠政府
咁點解唔俾我淨係做定期
根本唔使,即使你買美股基金,S&P 升一倍,點知你開個mpf 一睇點解蝕嘅?你都無仇報。

人地拿你d錢買咩又無可能真係知道,反正你拿唔到錢出黎。
你呢d心態移民去邊都死啦
全世界都迫你用血汗錢買國民保險,要你用血汗錢交稅架

咁驚退休無錢你咪自己額外儲多舊囉
你咁把炮賺硬咁,你開多個倉diversify mfp 倉
點解唔幫我做定期
根本啲柒頭皮都駁唔到
借頭借路考取明目 水鳩市民
大條道理話俾你退休利用
事實就係多多限制 夾你啲錢去填數
你咪自己揀超級極低風險囉
你自己貪心發錢寒,揀曬高回報,關人咩事
保本都蝕錢喎點睇
都已經充公左用BNO 離開個班,而家仲想拎埋離低個d ?
你呢個係稅啊?定係叫做MPF?
而家邊個講去移民啊?而家我喺香港呀
九唔搭八咩額外儲多過錢呀
而家同你講緊MPF 缺陷多多 無端端叫人分散MPF
點解唔俾人擺定期啊?你解釋啊。
好簡單,開多個倉,分散投資
你咁把炮賺硬咁款,要賺返應該唔難
師兄你真係唔識架喎

先唔講你轉移視線本身講緊mpf用黎養老 而家又叫人靠自己份錢 唔好靠npf

本身你句statement忽略通漲已經有問題

而家嘅一百萬到五十年後已經可能貶值貶到淨返三分一甚至更少

我當你一百萬到五十年後都仲值一百萬 而家問題係mpf令到你個一百萬變到得返八十萬甚至更少

你都覺得冇問題?
我唔想賺
淨係想唔蝕
可以點做
屌你,真係黐撚線 開多個倉
明知係騙局 仲要攞多啲錢嚟俾你昆呀?
成日話分散投 分散去邊都係蝕㗎啦
你有冇定期保障返個本金啊 我問你有冇呀?
把炮把炮你咁把炮你解釋囉?

支持國家不問價 入
蝕錢個陣你就阿支阿左,咩缺憾多多
到佢幫你賺個dup 個陣,你咪又係死狗咁,去呢個缺憾多多嘅mpf攞錢
咁有骨氣夠疆賺錢唔好攞
呢啲屎窟鬼根本就係做緊MPF嗰啲保險狗啦
我屌你你個遊戲規則 公平嘅,我蝕甘心命抵
你讚條撚咩 我而家淨係問你點解冇定期俾人哋保本啊? 講咁多廢話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞