積金局主席:選強積金 (MPF) 不應只問回報

112 回覆
3 Like 116 Dislike

積金局主席劉麥嘉軒日前發表網誌,指去年整體投資環境充斥不確定因素,令環球投資市場波動,但強積金MPF於去年仍錄得3.5%的淨回報,全部強積金基金均錄得正回報。

劉麥嘉軒:揀選強積金不應「只問回報」

劉麥嘉軒指,揀選視強積金不應「只問回報」或者「最緊要平」,她形容兩者同樣各有盲點,稱作投資決定時不應單看收費高低,更應衡量基金是否物有所值,即假設有基金用較積極的管理策略成功持續地取得更好的回報,即使收費較高,相比收費較低回報卻持續地較遜色的基金,前者無疑顯得更物有所值。

此外,劉麥嘉軒指,「預設投資策略」(Default Investment Strategy,DIS)自2017年4月推出,期間雖然經歷過反覆不定的市場環境,但DIS旗下核心累積基金,平均累積淨回報仍有43.4%,建議沒有時間,或認為自己缺乏投資知識管理強積金的計劃成員,可以考慮購入DIS。
DIS遲啲改晒大陸基金就變負43%啦
唔問回報,咁你俾返啲錢我啦,撚樣
又昆支那狗同藍屍
咁你整個MPF出嚟做咩啊?
用來蝕市民血汗錢啊?
屌你老母,你班基金佬搶退休人錢仲要講風涼話
不問回報
只求過程
主席上開連燈?
幫大家存$
唔問回報咁問咩好
啱啱話不問回報,轉個撚頭又係咁講回報,點搞呀師傅

喺香港唔講錢仲有咩可以講?
投資唔講回報
人地原意真係比你退休養老
用少d公共資源
唔係比你投資賺錢
咁我擺銀行唔好?仲有高利息、唔駛手續費。
個邏輯同返工都唔應該問有無糧出一樣
從來都未聽過啲咁涼薄既說話蝕撚哂你啲錢然後同你講強積金不應只問回報
咁樣同你考試考包尾,然後你同你老母講求學不是求分數有咩分別
積金莫望報
做人就唔好咁自私
唔好成日諗咩益唔益人
其實你食個m 記都益緊d m記姐姐嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞