集思廣益:講吓聖經神話

45 回覆
12 Like 2 Dislike
佢既門徒係eyewitnesses
mark Luke John 同Matthew 四本書唔同既作者都指向左耶穌基督係神既兒子
為我地被釘係十字架上
三天後死而復生
有冇諗過喺猶太教眼中你本新約聖經都係錯?
你嘅三一神論喺猶太教眼中就係多神論,違反聖經(舊約)
你當然會引一大堆舊約聖經去印證自己係啱,但猶太教眼中你係曲解緊聖經
猶太教眼中你啲新約唔係神嘅說話
你單用你自己信仰角度去望落其他宗教到,緊係會得出自己啱嘅結論啦

為咗慳啲時間,我信摩門教㗎 咁你而家可以無理、完全唔了解我信仰嘅情況下因為我嘅宗教信仰而攻擊我啦
你當然可以咁講,但你熟聖經你可以了解埋其他宗教既角度去分析
網上亦有好多關於唔同宗教的辨論
讀神學咁多人當然唔係為左自圓其說
你亦可以睇下世界上轉信耶蘇同其他宗教的人數
而且耶穌有教分辨真假教師看要他們結的果子,你又覺得世界上邊個宗教又真係結咗好嘅果子呢?
結果你可以自行判斷
如果係用轉信人數去睇,我諗無神論增長速度應該會最多 單純計宗教人數增加,伊斯蘭教好有機會最高
講明先,我信耶穌嘅,但你引用耶穌嘅說話,對唔信耶穌嘅人係毫無意義。另外咩果子係好,咩係壞都無一個好客觀嘅標準。
例如對猶太人嚟講,基督教教人信多神論(三一神)就已經係壞果子。
對新教嚟講,天主教/東正教嚟講,教神嘅權柄喺教會組織內已經係壞果子。
同理對天主教/東正教嚟講,新教嘅Sola Scriptura將聖經舉得比神同教會高又係壞果子。
最後例子,對伊斯蘭教嚟講,教人唔接受穆罕默德就係壞果子。

最後如果用一般人嘅好壞標準,對好多人嚟講有唔少宗教結嘅果子比基督教好。例如我睇LDS果子比新教好,但你又一樣唔會接受。所以真係無咩定論
(伊斯蘭教亦有提及該隱同亞伯事件係一樣)
該隱流亡去左挪得之地後
亞當同夏娃就生左第三個仔「塞特」

夏娃認為塞特呢個仔係因為相信耶和華想另立一個仔而代替亞伯既死
塞特個樣係好似亞當,

根據約西弗斯(一世紀時著名猶太歷史學家)
佢所記載塞特呢個人係善良且品格優良既人,仲要上知天文下知地理
佢既後代發明左天體智慧建造“塞特兒子的柱,兩根柱上刻左有好多科學發現同發明,特別係天文學方面。

根據亞當預言世界將一次被火毀滅,另一次被全球洪水毀滅而建造
目的是為左保護呢啲發現並係毀滅後被世人銘記。 一根係磚,一根係石如果磚柱被毀,石柱就會留落黎,報告古代發現,又告訴人類,亦有一根磚柱豎立。 約西弗斯記載話係佢既時代,石柱仍留在希瑞德的土地上。

塞特105歲時就生左一個仔叫做「以挪士」並係912歲死。

提外話
其實古埃及神話亦有一個叫做「塞特」(Seth) 既神

佢亦係同柱有關,係九柱神之一
我以神話角度既其實可能古埃及神話同聖經點都有啲關聯性
但係古埃及神話其實都有好完整既故事同創世論
咁就要鑑證究竟係邊樣野個時間線最早出現

古埃及其實由人類好早時期已經存在係地球上
根據世界史年表
約前5000年-前4000年:古埃及出現以太陽和月亮為規律的日曆。
而亞當出世係前4026年—前3096年
但係300、400萬年前:人類在地球上已經出現。
咁究竟亞當係咪真係第一個人類呢?
留名
咁講法,但凡任何基督徒/天主教徒/佛教徒/伊斯蘭教徒一犯錯就會否定本身嘅宗教?
你地錯鬼哂啲重點
猶太教同伊斯蘭教
都係有記載耶穌呢個人
之不過兩者分別係咩呢

基督教係認為拿撒勒人耶穌就是彌賽亞,因為耶穌的出現,應驗了許多舊約聖經中的預言」

猶太教係承認有耶穌呢個人亦係由瑪莉亞出世亦都有釘上十字架一生既野
之不過佢地普遍唔認為耶穌就係彌賽亞神仙托世,佢地認為彌賽亞仲未降世。

而伊斯蘭教都係承認有耶穌呢個人即係 (爾撒) 詳情#10回覆
之不過爾撒係冇被釘上十字架而是直接被升上了天堂,但係佢既故事軌跡係同耶穌一樣,伊斯蘭教亦承認爾撒 (耶穌) 就係真主派落黎既麥西哈 (彌賽亞)

冇話乜野一犯錯就會否定本身嘅宗教,其實你咁樣去諗
由於古蘭經係公元610年先開始傳道,亦即係耶穌死後幾百年後
係一個阿拉伯佬穆罕默德傳出黎亦唔係猶太人黎
但事實上阿拉伯人同猶太人點都有少少血緣關係既
因為阿拉伯人同猶太人都係同一個祖先亞伯拉罕既于子民

其實咁樣去睇啦
其實係三部曲黎
舊約聖經 part1
新約聖經 part2
古蘭經係舊約同新約聖經再加新野即係 part3

而古蘭經最奇怪之處係好多否認舊約同新約記載既重要時刻
你當伊斯蘭教就係另一個宇宙既上帝觀感就fit哂

冇話邊個岩邊個錯
但係如果用一個倫理觀正常人既角度睇古蘭經
佢入面記載真係唔道德鐘意打打殺殺
你睇哈馬斯就知
伊斯蘭教係成日挑起戰爭同想滅絕猶太人
唔係為左個世界要杜絕戰爭帶來和平。

當然
你會諗點解會有一班人咁鐘意挑釁
因為哈馬斯既童兵由細到大都受大人影響認為自己條命應該係真主所賜
佢地根本冇一個正確觀念去做人
所以有好多自殺式襲擊
等同如果一個亞洲人只係一日到黑教唆毛語錄
佢就係一個共產主義者

預期假設神明天使加百列違背上帝假傳聖子教唆穆罕默德古蘭經
倒不如話穆罕默德根本冇獨立思考傳道古蘭經有好多唔人道既野同唔會為個世界帶黎美好。
不過咁講都冇用
事實係古代根本冇咁多道德層面既野
基本上個個人為生存都好容易雙手沾滿鮮血
你睇中世紀就知
中國亦都知
人類從來都冇改變過!
#34回你
其實我係認同樓主你嘅講法,係上面其中一個人或基督教先係最正統最正確,因為伊斯蘭好多恐怖分子,結出不良嘅果子就係唔好嘅宗教
都唔知幾多基督教同天主教神父牧師搞鳩細路仔,唔知嗰啲佢又點睇呢?
冇最正統最正確
歷史先可以正確
本是同根生
無論伊斯蘭教定猶太教或者基督教
都係出自聖經引身出黎既野
三本經書實際上都係講緊聖經

只係基督教同猶太教大家近啲關聯性大啲始終既故事都係講緊猶太人
而伊斯蘭教係阿拉伯人所創立
但係阿拉伯人都係出自猶太人同一個祖先亞伯拉罕

無論猶太人定阿拉伯人其實都係上帝既子民
何必要互相仇恨互相殘殺呢?
會唔會一切都係祖先既錯?
如果根據神話歷史所講
由我講該隱殺兄弟呢件事開始
人類要放低仇恨真係一件好難既事
原來你係基督徒,又唔講
基督徒最中意睇少少其他宗教資料就扮專家
猶太人同回互相殘殺都係近百年嘅事
中世紀好似無大規模衝突
交異教徒稅就得
你邊到覺得我係基督徒
我只係對神話故事特別有興趣
我聖經既神話故事係好有型好好睇
好多電影同動畫作品用聖經做藍本都特別正
我想了解多啲聖經神話姐
耶路撤冷其實都屬於猶太人同阿拉伯人
但我對伊斯蘭教既教義同遺背聖經既野覺得好奇怪姐
而事實上好多伊斯蘭教組織真係恐怖份子就更加唔明呢點
【基督教討論】我係教會傳道人,你問我盡答?!
https://lih.kg/BBEtdJX
#414 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
首先我唔係基督徒
我冇受洗
亦唔係以一個基督徒既思考方式去講
我只係對耶穌既了解認為佢既行為舉動係好偉大
而事實上佢作出既犧牲真係好偉大
佢對世人既愛亦無容置疑受苦受難
而耶穌的確存在佢既事積受苦受難亦係真實
呢一點大部份既歷史學家都認同
耶穌對世人既愛係好大
大到冇人可以好似佢咁大
所以呢個就係佢偉大既地方
同埋我認為耶穌既行為
係可以令個世界更好美更真善美
大家會明白人與人之間唔想有佢呢種痛苦
而耶穌受盡折磨亦對世人無怨無悔
佢都希望天父赦免人類既罪行
亦幫折磨佢既人祈禱
偉大到咁喎
有邊個做得到
研究聖經神話,猶太文化同經外文獻係好好既參考點。
雖然佢地唔係聖經,但佢地係建構聖經既重要元素。
我覺得神話(不只是聖經,包括埋其他民族的神話)係由史前時期人類祖先既口傳記憶所組成,並唔係完全子虛烏有。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞