集思廣益:講吓聖經神話

45 回覆
12 Like 2 Dislike
近排仲搵緊工好無聊開始睇聖經神話沉澱心靈既焦慮
發現原來聖經神話故事好好睇
基本上由最原始耶和華創造人類亞當同夏娃睇哂成個族譜
亞伯拉罕諸教、摩爾門經、希伯來聖經、塔納赫、以諾書大洪水之前以諾與上帝同行三百年,創世記、舊約聖經、新約聖經、古蘭經(伊斯蘭教)開始有基礎同了解既神話故事。

睇到聖經同埃及神話既分別同埋基本上世界各地每一個文族都有記錄洪水滅世既傳說,中國有共工撞不周山導致洪水而女媧點樣解救人類。
希臘神話宙斯決定以大洪水結束青銅時代。

文字太多我逐樣講解聖經上面耶和華既族譜同埋自己既個人見解
有錯既大家請集思廣益指點,事實上聖經係一本幾完整幾深入同誇界限既神話故事
利申︰其實所有資料都係睇wiki為主所以可能冇咁深入,想深入就只能依靠集思廣益。

由耶和華族譜開始
傳說耶和華按照自己的形象所創造的第一個世人名為亞當,佢就係世界上第一個人類。

亞當係由耶和華用塵土所創造,將生氣吹在他鼻孔裡,他就成了有靈的活人。

而耶和華覺得亞當一個人太悶太孤獨就令佢沉睡時攞左佢既肋骨再用塵土創造左佢既配偶夏娃。

但其實猶太教記載仲有一個亞當既配偶名為莉莉絲

莉莉絲最早係出於蘇美神話,而佢係猶太教記載應該先係亞當第一個配偶而夏娃先係第二個。
女人嘅功用本身係為男人解悶
女人必須聽男人話

當女人追求女權
已經係背叛上帝
唔可以話錯亦唔可以話岩
根據神話由於夏娃被一條蛇引誘
食左伊甸園善惡樹一個蘋果

跟住夏娃又俾左亞當食
兩人食左之後就有了不一樣的眼光,看見自己赤身露體便覺得羞恥
個人見解我覺得係因為佢地有左智慧同七情六慾
所以耶和華就懲罰佢地唔聽命令而令當女性生仔必會經歷產痛,女性必會因為戀慕丈夫而痛苦不堪,男性必終身勞苦才能從地裡得吃的。
所以女人需聽男人話係耶和華既懲罰
而事實上其實呢件事當中係唔同經有唔同睇法
例如穆斯林認為其實亞當同夏娃偷食禁果大家都係同等責任

係神話角度
女人係由男人而生
亞當係一個男性
耶和華係根據亞當黎整夏娃女性出黎
本是同根生
無話背唔背叛上帝
《古蘭經》中認為人生來是無罪的
佢地亦受到懲罰
由成個耶和華族譜其實都係以男性為主
亞當同夏娃生左三個兄弟都係男性黎

至於女人追求女權
呢個就同莉莉絲有啲關係
因為莉莉絲事實上係不滿亞當粗暴同自大
認為大家都係土裡造出來平等的
阿拉咪即係耶和華神
師兄講嘅嘢幾有趣,呢啲都係你喺維基睇返嚟?
猶太人有摩西五經,創世說分2個版本:
七日創世說:係俾低能仔睇,唔係真。
卡巴拉生命樹:係高級祭師圍內知道,真正知識。

真正創世,係父神再加母神(生命樹)創造宇宙。
誕生最完美嘅人,光之阿當 (零號機所以會發光)
而人類只係副作用,揩到少少光茫而生出嚟唔完美生物。
係由其他邪神模仿光之阿當造出嚟,母神生命樹見人類可憐,於是吹氣令人類有咗生命。後來見到被人奴役,於是種咗智慧樹畀佢哋得到智慧。
古蛇=母神=路西法。
多瑪福音裡面,多瑪問耶穌你係邊個,耶穌答我就係古蛇。

太多嘢有排講,自己去學卡巴拉。
樓主個名
古蘭經既亞當身世大致上係同聖經差唔多
只不過細節上有唔同
例如亞當係食完禁果被真主送去地球
真主亦有命令佢唔好食善惡樹既野。

古蘭經入面既亞當叫做阿丹
佢係第一個真主既先知
點解成日猶太教、基督徒會同伊斯蘭教打大交呢
就係因為你當伊斯蘭教就係另一個宇宙既上帝觀感就fit哂

我再講多啲
古蘭經入面既耶穌唔係叫耶穌
而佢話耶穌既本名應該叫做爾撒
爾撒係真主派落黎既先知
但佢既出生同佢既故事結構係同耶穌一無一樣
都係由瑪利亞處女所生(佢地叫做麥爾彥)同一個人黎
而爾撒都係周圍降神積
最大爭議性就係穆斯林認為
爾撒(耶穌)係冇被處死更沒有釘在十字架上,而是直接被升上了天堂。
仲要係連埋成個肉身飛升上見真主。
淨係呢一點已經同聖經有好大既差異性之不過故事結構軌跡係一樣

所以我成日都覺得以色列同阿拉伯佬的戰鬥歸根究底同宗教好有密切關係。
仲有耶穌不是神的兒子
而家基督徒想拆咗間清真寺起耶路撒冷第三聖殿
所以咪要令大家支持殺回
呢個又係另一個版本既野
舊約聖經既版本即係猶太教完全唔係咁架喎

ok 我頭先講到介紹左亞當、夏娃同莉莉絲三個人既基本資料
至到講亞當同夏娃偷食善惡樹禁果被耶和華懲罰逐出伊甸園。
依家就講吓佢地之後點。

之後佢地兩個唔再係伊甸園生活
咁就出左外面生活
由於受到耶和華既懲罰女性必會因為戀慕丈夫而痛苦不堪
所以夏娃同其後吧女人被加以生活和分娩時的痛苦,並要在丈夫的管轄之下

佢地生左三個兄弟
分別叫做大仔「該隱」二佬「亞伯」細佬「塞特」
該隱就係人類既第一個後代而且冇祖父母

先講左大仔同二佬
該隱係一個農民黎,而亞伯就係一個牧羊人
佢地兩兄弟黎既
咁有一日大仔該隱就攞左自己出產既蔬菜做供物獻俾耶和華而二佬亞伯因為係牧羊人就攞左羊群初生baby同羊既脂油獻俾耶和華。
咁問題就黎
耶和華就二選一揀左要二佬亞伯既供品唔要該隱既供物
該隱就大發雷霆黑哂臉
於是耶和華就質問該隱點解你要嬲?點解要黑臉?你若行得好,豈不蒙悅納?你若行得不好,罪就伏在門前。他必戀慕你,你卻要制伏他。
該隱仍然擺出不恭儉的放肆行徑但係耶和華又對該隱說教覺得佢仲有得救。

點知該隱仍然係唔聽耶和華說教
有一日該隱引導二佬亞伯去左田間到
跟住嬲到親手殺死左自己親兄弟亞伯
呢單事件就係人類史上第一件謀殺案了
事實上係神話既角度
無論真主係同上帝同一樣野都好
根據古蘭經既神話故事
真主先知穆罕默德係有一日係麥加既希拉山洞徹夜沉思時
見到天使加百列(佢地叫吉卜利里)
跟住加百列就帶左真主一個啟示俾穆罕默德話佢係真主既先知
仲同佢講『你應當奉你創造主的名義而宣讀,他曾用血塊創造人。你應當宣讀,你的主是最尊嚴的,他曾教人用筆寫字,他曾教人知道自己所不知道的東西。』

跟住穆罕默德就好似腦爆炸就咁完全將古蘭經讀哂出黎
於是穆罕默德被真主顯露神積之後
就開始左佢真主先知傳道既職業生涯

我自己個人見解以神話角度
覺得其實成件事係天使加百列搞出黎
我覺得佢違背上帝假傳聖子
唔係點解古蘭經會同聖經咁大出入
但係內容故事結構係同聖經一樣架喎又

之不過阿拉伯人事實上同耶穌係由好大出入
雖然阿拉伯人同猶太人都係屬於亞伯拉罕既子民
而伊斯蘭教係由阿拉伯人所講並非猶太人
但我成個耶和華族譜都未講哂就劇透古蘭經既野

有排都未撚講到亞伯拉罕啦
太長
#13回你的

其實大家都可以係維基搵到
之不過想同大家討論吓聖經神話歷史
再加深大家對以色列同哈馬斯呢場戰爭既認知
猶太人信係乜野黎
阿拉伯人又信啲咩
咩叫做古蘭經
舊約同新約聖經又乜撚野黎
係神話角度人類祖先有咩人
有人睇post既話我都會慢慢講
所以想寫哂成個我係維基睇到既耶和華族譜出黎
搵緊工要減輕焦慮想同大家分享吓吹吓水
BOY!!!!!!!!!!!!!!!!!
幾時同孫悟空隻揪?
雖然啲留言好亂
一時又講緊亞當同夏娃
一時又講古蘭經
不過連登仔咁聰明應該識整合資料

黎到呢到又想講吓關於世人認為既天使模樣
根據神話其實真正既天使樣貌係咁既樣

其實點解我會講共工撞不周山呢件中國神話事件
就係發現到其實各個文族神話都有大洪水呢單野
而最大膽既神話假設
其實女媧係有份整人類

根據山海經︰女媧用黃土創造人類,但因工作繁重而力有未逮,於是用粗繩在泥潭中抽打,濺起的泥點就成了無數人類。那些用黃土捏成的成為富貴人家,泥點化成的就成了平凡人

創世記2:7-8、15-16,和合本神版︰耶和華神用地上的塵土造人,將生氣吹在他鼻孔裏,他就成了有靈的活人

大家都有異曲同工之妙 咁究竟所有神話既神,其實會唔會都係黎自同一個世界觀架呢?
耶和華只係其中一個神?
或者神中最高級?

根據神話女媧係人首蛇身
咁會唔會同伊甸園入面條蛇引誘夏娃全禁果有關呢?
呢樣野真係可圈可點
應該都係互抄文化,出處來自蘇美爾,樓主有無睇上帝的叛徒
lm
可蘭經100%係錯
所謂嘅天使同佢傳教只不過係魔鬼
經歷同現代嘅摩門教相似

穆罕默德喺主後570年先出世
當時聖經已經經過使徒的見証同傳揚耶穌係點樣為我哋而死
係十字架上然後死裡復活
十二使徒亦都喺傳教宣講耶穌基督宣講佢就係上帝嘅既本身(almighty)
耶穌基督我地而死 死後復活
呢啲是全部都係documentary
寫得清清楚楚已經經過咗五百幾年時間籌嘅沉澱

古蘭經突然間出現話耶穌只係一個先知
要信耶穌但係同時又否認佢係神
否認佢為我哋釘死喺十字架上
完全係冇可能

加拉太書一早就會講咗耶穌死後會有呢啲假嘅人出嚟教導

穆罕默德本身娶咗個六歲嘅女仔九歲要同佢搞嘢
佢見到佢計仔個老婆冇著衫就扯旗

上帝一開始做嘅係一男一女而伊斯蘭教係可以取多過一個老婆
而男人係佢哋嘅天堂
仲會有72個處女
呢啲行為教導真係唔使講你都諗到唔係神所講而係魔鬼所講
認同有好多「人性」元素既,好大機會唔係真神

Btw
全部都係”documentary”,除左聖經,仲有咩 ”documentary”,好確定咁提過耶穌係上帝本身同埋死後復活?
點解佢哋唔拆撚咗吾珥城佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞