新手買相機一問

39 回覆
2 Like 14 Dislike
7000蚊係計埋鏡? zfc你買完二手剩返少少錢咋wo
正常應該買支standard zoom慢慢一步一步黎
用咩brand開波應該唔太重 慢慢玩到到左樽頸而又捨得洗果舊錢自然就會有方向 所以反而應該要擔心係咪三分鐘熱度重要啲 而且e+啲電話都好勁 要淺景深佢可以合成到比你唔zoom近睇睇唔出係合出黎
你估中左
iPhone
大概1萬內
本身都唔太識影相 所以只係想買嚟過下手癮先
我見你講嗰兩樣好似係拍相片嘅細緻程度?如果係我應該都唔洗太專業 平時都係po下相 自己留底only
唔該師兄
如果要玩富士嘅10000買到X-T30II連18-55 行貨了
富士而家個價真心唔抵買,要復古樣一係買zfc.
除非一定要富士色
7000真係唔好嘥錢
如果平時只用一部電話, 買部pro系2 手iphone, 再俾錢買d菲林app, 已經好夠玩。
都係新手想買第一部相機,各位師兄點睇eos r10+rf-s18-150mm定好似上邊位師兄講 買部靚d既電話算,主要影吓街景、旅行風景同少少人像

利申 陣係用i phone 影過相 附上一張n年前用電話自以為影得靚既相,想再去多次呢個地方影多d wide d既角度

唔建議canon .
旅行帶相機唔係想像中咁輕鬆
支18-150個18mm唔會好wide bor,等效焦距都29mm
比電話主鏡頭24mm仲窄

同埋電話都有超廣角鏡,好多人用相機都用電話個廣角鏡去補ultra wide
冇錢唔好買canon
麻煩哂上邊巴打回覆再研究吓其他牌子 同d鏡頭先 或者直頭換部靚d既電話算
有錢都唔會買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞