新手買相機一問

39 回覆
2 Like 14 Dislike
budget大概7000左右

多數旅行影景,影女朋友,影貓貓
想請假各位ching有無推薦?

唔介意水貨/二手
暫時睇啱zfc

你本身識唔識影相?
唔識都係用返手提影會比較好
出現了
Zack我都用緊,幾好
間唔時喺街見到情侶用zfc 細細部都幾好 又文青樣
咁買ZFC就得啦
Ricoh Gr3
你買第一部相機之前已經係攝影大師?
唔計以前菲林機,我買第一部數碼相機個陣,D人仲用緊Nokia
到之後買500D 個陣,先岩岩有iPhone2G / iPhone 3
到之後再買5D Make IV 個陣,大約2016年左右

我買500D個陣單係研究B快門可以係每年9月去睇煙花影4日
帶住架腳周圍搵方法影

亦都間唔中上山影維港景

不斷研究快門同光圈點樣配合係最好

如果無呢個恆心,單純話買部靚機就會自動識影靚相,手提比相機會更好

更加唔好講以前燒菲林式既影相模式

你仲想知道D咩?

我單係買L鏡都買撚左十幾二十萬
其實冇人想知你買咗幾錢
我淨係想知根據你嘅講法
你係咪買人生第一部相機之前 就已經好熟攝影好叻姐

人哋可能係新手 不過佢都好清楚自己想點用想影咩
你一入嚟覆人就話人唔識影相就用返手機
可能你大師級啦
我諗每個人買第一部相機之前 都未必對攝影真係咁熟悉
好多嘢都係買咗部相機返嚟慢慢學 慢慢摸索

可能你好多經驗 我諗人哋都未必介意你比攝影上嘅意見
但唔需要你用老屎忽嘅口吻 去質疑人哋有冇資格買相機
係你自己認為
手提而家做到既野比唔少幾千蚊相機都係差唔多
咁仲買黎做咩?

我都講明,唔識影相不如唔好哂呢D錢
你點知架
在下才疏學淺
請問呢篇係咪攝影台朝文?
男人老狗文乜嘢青呀?
新手同問 主要都係想影景同人像
Fujifilm抵唔抵玩?見啲人推薦X-T200同X-S10
麻煩各位師兄
講低預幾銀先,有冇話apcs都得?定上FF ?
上面潮文師兄少癲
7000呢個價位部部差唔多,揀部輕啲最好
buy
GFX

Canon是連續廿一年一哥來

甚麼未來
gr3x la
7000蚊係計埋鏡? zfc你買完二手剩返少少錢咋wo
正常應該買支standard zoom慢慢一步一步黎
用咩brand開波應該唔太重用 慢慢玩到到左樽頸而又捨得洗果舊錢自然就會有方向 所以反而應該要擔心係咪三分鐘熱度重要啲 而且e+啲電話都好勁 要淺景深佢可以合成到比你唔zoom近睇睇唔出係合出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞