新手入門結他智識分享【最終篇】

87 回覆
24 Like 2 Dislike
超強tuner App推薦

PitchLab Pro
間公司好似摺咗
但臨死前變咗免費
網上大把版本

可以播歌畀佢聽,自己抄譜
Chord 譜 mode

Solo mode
呢個模式可以check埋支結他個 intonation
lm
樂理三部曲總結

1. 我一開始就由Major scale 講個音程scale formula 我地又提出五度圈去歸納唔同maj Scale 既關係 所以我地可以用formula或五度圈推斷/記低唔同Maj Scale有咩#

2. 我地可以搵出唔同maj key 既diatonic chord 當中我地要識左第一部曲 唔同key 既#先

3. 最後我地只要識 Relative Minor 呢個概念就可以推斷埋唔同既minor key既scale 同 chord
最近想買枝Epiphone Les Paul Custom
但又唔知要普通版定matt heafy signature 好
有冇ching 可以分析下值唔值比多啲要matt heafy signature
買得signature model一定係中意果個結他手先買
基本入門左右手協調練習

爬格仔

一個新手最難控制係自己對手弦樂係要禁到先彈到 唔同鋼琴一野禁到彈到

係彈結他既時候 我地既右手係負責節奏 左手係要禁唔同既弦線

所以第一步我地要練習左右手協調

方法就係爬格仔(我都知實好多人覺得低B)

呢個練習要留意

1. 右手揸pick 既方法

2. 左手禁線既角度同手勢

3. 耳仔聽拍子機再腳踏, 令自己做到耳,手,腦可以同步

4. 右手picking 方法

練習1
粗 E-1-2-3-4—落
A-1-2-3-4--
D-1-2-3-4--
G-1-2-3-4--
B-1-2-3-4--
幼 E-1-2-3-4---

粗 E-4-3-2-1—
A-4-3-2-1--
D-4-3-2-1--
G-4-3-2-1--
B-4-3-2-1--
幼 E-4-3-2-1--- 上
1.食指 2.中指 3.無名指 4.尾指

除左之前既爬格仔練習外, 我地可以將唔同既慣性作改變 如下圖練習

練習2

用一個順方向既手法向前推進一格 再番番原位

練習3

唔洗爬哂6條線 只係由左或右單線爬格仔

無論我地係練緊邊種既爬格仔練習 我地追求既係穩定度而唔係速度

係入門階段你能夠穩定地做到呢個練習 已經係向前行左一大步
睇譜/掃chord/勾指練習方向

練習chord常見問題

當我地經歷完爬格仔既練習 可以研究下chord

多數人會學睇tab譜 然後就跟住禁 跟住彈 但往往會遇到一D問題

1. 我點禁都禁得唔好

2. 轉Chord 轉唔切

3. 我唔知彈邊條唔彈邊條線
點樣學執歌?同埋點樣編曲彈session?而家搵譜方便咗好多但係都想學執歌嚟玩同埋點樣彈好一首歌 唔係就咁彈到chord就算
之後會有文章同影片介紹下
期待期待
師兄 想知點樣令到支結他啲聲raw啲勞嘈啲
Eg周國賢
係關setup/pedal/結他線事?或者你有冇類似嘅結他推介 平平地
你可以用amp既drive channel試下
想問 bass 可唔可以借鑒
我覺得要做到細緻係由慢起,仲有pick size/角度/手勢都會影響力度同速度
樂理可以的,但之後一d彈奏上既內容就未必完全用得哂落bass度
用緊jazz 3,角度大約45度,平時除咗爬格仔重有咩可以做練習,左手無名指同尾指弱左好多,Thanks
遲下文章會分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞