新手入門結他智識分享【最終篇】

87 回覆
24 Like 2 Dislike
好多人對基本練習/樂理無太大興趣而忽視

覺得彈下歌仔拍下片呃下LIKE就已經足夠

但日子耐左想再進一步就覺得無從入手……

我會係度一次過打哂我之前分享過既智識

希望大家由零開始睇完對學結他有一個初步概念

如果大家想聯絡我問問題或其他查詢 歡迎係下面留低聯絡方法
https://docs.google.com/forms/d/1CtcLzCT0uftBlUMZmpFi-UMuTreGkhsy5eY9lniyeY0/viewform
以下係呢個POST既目錄

基本智識分類:

1. 樂理三部曲 (有影片講解)

2. 基本入門左右手協調練習(有影片講解)

3. 睇譜/掃chord/勾指練習方向(有影片講解)

4. 右手節奏不同之變化(有影片講解)

5. 進階的學習方向 (睇書學習篇)

一堂堂自學結他課程:

Lesson 1: 一切由C開始: C maj Scale (C shape) (有影片講解)

Lesson 2: 單音練習歌 (有影片講解)

Lesson 3: Open Chord in C maj Key (有影片講解)

Lesson 4: Chord progression練習(有影片講解)

Lesson 5: 流行歌曲節奏(有影片講解)

Lesson 6: 解構Minor/Maj chord分別(就快有片)

Lesson 7: 應用scale及chord(捉歌) (就快有片)

Lesson 8: 深化chord應用(slash chord/suspended chord) (就快有片)

由CAGED System學習chord,scale關係

1. 咩叫CAGED System

1.1 Maj Scale的五大位置

1.2 不同Barre Chord形態

1.3 Minor角度看CAGED System

2. 如何應用CAGED System

2.1 上/下行Scale 記憶大法

2.2 Chord tone solo

3. Blues(藍調)

3.1藍調音樂背景

3.2 必聽人物介紹

3.3 基本節奏及Chord Progression

3.4 Blues Scale

3.5 Maj,Min及Blues Scale混合應用
樂理

樂理三部曲 1.音階(Scale)

音階(Scale) 係一組有系列編排既音

而我地常見而又一定要識既Scale 有Major Scale(大調音階) 同 Minor Scale(小調音階)

前者表達出黎既感覺開心 後者表達出黎既感覺就比較傷感

由於Scale係由一炸音而組成 所以音與音之間會有唔同既距離(音程,Interval)

而距離可分為全及半 不同既音程組合 就會組成不同既Scale

我地要留意係結他fretboard上點表達呢個全/半:

2粒音既距離 隔左一格就係全 隔離果格就係半

Major Scale: 1全2全3半4全5全6全7半8

呢一組既音程組合我地可以睇成一條formula

全全半全全全半/WWHWWWH 就係組成Major Scale既formula

如果應用係C Major Key: C全D全 E半 F全 G全 A全 B半C

要留意一下我地可以用英文/SO FA NAME/數字去表達唔同既音

我地可以得出EF同BC係半音程 其他都係全音程

補充下如果2粒音係全音程 中間會有sharp/flat

sharp(#):高半度 flat(b)低半度 所以F同G中間有粒F#/Gb

除此之外 我地都可以試下搵唔同Maj Key既scale

你會發覺除左C Maj key 其他key都有#b ……………….

Major Scale formula 與五度圈

續上回講到既Maj scale既formula 當我地應用係Gmaj Key就會變成下面咁

G Maj Key: G全A全B半C全D全E全F#半G

我地可以睇到GMaj Key 對比CMaj Key 多左粒F#

因為E去F係CMaj Key應該係半音程 但係GMaj Key下係全音程

我地就要將粒F高半度->F# 而F#去G 又係半音程

我地再歸納下就會得出五度圈既結論:

C Maj Key: C D E F G A B C

G Maj Key: G A B C D E F# G : F#

D Maj Key: D E F# G A B C# D:F# C#

A Maj Key: A B C# D E F# G# A: F# C# G#

E Maj Key: E F# G# A B C# D# E:F# C# G# D#

B Maj Key: B C# D# E F# G# A# B:F# C# G# D# A#

可以睇得出唔同KEY 之間既關係係五度 而佢地#既關係又係五度

我地可以視五度圈為歸納結論 方便我地去記憶

當然都可以用Maj scale既formula去諗 講到呢度你都明既話 你對Scale 已有基本認識
師兄 想問吓你彈scale會點唱個音出黎 sol fa name?定A A# B C咁唱?
唱so fa name或哼個音出黎

主要係聽input同唱output都做番出黎比自己更熟悉隻聲

反而讀個letter name出黎無呢個效果
明白 呢個問題糾結咗好耐 另外可唔可以講吓mode嗰方面
我覺得講mode要配合埋chord progression去講 之後既文章都會講解下
支持 btw 師兄有無聽開metalcore deathcore 嗰類 想知佢地啲riff係base on咩而作 同埋作riff洗唔洗跟死條key 例如呢類riff好多open string 轟0 如果我係玩drop b 但首歌條key無b呢個音 咁我轟0落去適唔適合呢
真係唔好意思我聽既metal只係去到Metallica
全部0000000000
唔緊要 唔該哂師兄
tab :0000001000010000
lm
唔like唔得,雖然唔知噏乜
如果大家覺得睇文字好悶 大家可以睇下影片教學
https://www.youtube.com/watch?v=htuagx528AQ&index=5&list=PLv3RN3785WeDppNbPgOl4XG2XxPaD1VvH
樂理三部曲 2.Chord(和弦)

Chord(和弦)係指2粒音或以上同時間進行

相對於Scale or melody 佢地係每一粒音獨立地進行

好多人一開始學結他一定係彈左chord先 因為想快d彈歌仔

但背後佢地做緊咩呢?

當我地彈chord就係嘗試歸納一推音 所以我地想做好個音樂底

Chord既認知一定唔可以少 Chord可以大分為幾個家族:

Major/Minor/Dominant/Suspended/Diminish/Augmented

我地多數會由Triad 開始入手 再一層層加上去做唔同既Extension

所以和弦既智識都應該係由最基本開始

但唔係愈extend 得複雜就等如愈好聽/愈有實力

用咩chord係好睇需要/感覺/音樂風格而定

我地既melody 會影響chord既取向同樣地我地既chord都會影響melody

一般diatonic chord in maj key既分佈如下 For Example in C maj key:
C Dm Em F G Am Bdim C

如果係D maj key 就會係:
D Em F#m G A Bm C#dim D

所以我地要識左唔同key 有咩#先 先會搵到佢地diatonic chord既分佈

1,4,5 chord=Major chord
2,3,6 chord=Minor chord
7 chord=Diminished chord

Major chord 組成音= 1 3 5

Minor chord 組成音= 1 b3 5

Diminished chord 組成音= 1 b3 b5

粒3音係非常有決定性 3就會係maj b3就會係minor

當我地彈一個D maj chord 既手型係完全唔同D minor chord

但奇實2個chord 只係粒3音唔同 大家下次彈果時可以留意下
樂理三部曲 3.Relative Minor(相對小調)

我個人唔太中意記野 所以係度會講埋Relative Minor

呢個概念主要係想搵出唔同既Maj and Min Key有咩關係

得出個結論就係1音既Major Key係同6音既Minor Key 有related

佢地係share同一炸音同Chord 例如:

C Major Key related with A Minor Key
G Major Key related with E Minor Key
D Major Key related with B Minor Key
A Major Key related with F# Minor Key

但要記住佢地既關係係related 而唔係等如

我地唔可以話CMaj Key=A Minor Key

因為佢地既Tonic(Scale既第一粒音)唔同 出黎既感覺都係唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞