《哈佛女孩劉亦婷》打工創業失敗 最後嫁給美國白人律師

103 回覆
6 Like 63 Dislike
書中描寫養兒育女的策略的一大元素是把亦婷當作大人看待,「鼓勵她培養成熟的思想」。[6]亦婷小的時候,父母從未使用過兒語,還讓她與父母爭辯,前提是她必須像個大人般提出理性的論點。[5]根據教育學者本·莫德爾(Ben Mardell),該書注重獨立思考能力與智力發展,與傳統教育方式背道而馳,[8]因為在中國,不論早期或高等教育都經常強調機械學習。[10]

此外,書中詳述,除了讓她進行體能鍛鍊,[3]亦婷的父母也調節她的飲食,並且也常常帶她去旅行,不管是到附近的農村地區的短程旅行,還是長途跋涉到西安市等歷史景點。[5]全書把重點放在「全面發展」,並鼓勵家長培育出子女學術能力以外的性質。[6]這本書也包括輔助章節,講述如何選擇申請到哪個學校就讀,也給填寫申請表格和參加托福和SAT等考試的學生一些建議。[6]

其實唔差
賣閪好過讀書
唔係普通人
係相對穩定嘅職業總係多啲主流傾向
但要估到真正大富大貴 係要有膽有謀 有貴人 順風順水
所以先話 在風口上連豬都可以飛上天

掉返轉 到真係成功咗 咩出身都係香啲
人係有咁樣合理傾嘅傾向
Better call Saul
如果生於歐美澳加嘅話,咁嘅教育方法冇乜問題(重點係$$$$$$$)

但係生於東亞呢啲一味追求功名利祿嘅,呢種教學方係嘥時間
即係話 大陸人要過上歐美中產嘅生活 竟然要無所不用其極
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Harvard_Girl

One major element of the child-rearing strategy described in the book was treating Liu as an adult and "encourag[ing] her to develop a mature style of thinking". Liu's parents never used baby talk when Liu was a child, and they allowed her to argue with them but required her to present reasoned arguments like an adult. According to education scholar Ben Mardell, the book's focus on independent thinking and intellectual development was a "break with the past" in China, where both early and higher education often emphasize rote learning.

如果真係咁其實都唔太差。

佢係普通人,父母盡左力栽培都過得幾好
佢阿媽就真係人才,識得食住個勢出書,如果佢公公婆婆果代有能力栽培佢肯定有成就過佢個女
搵老公都幾成功呀
美國中產唔係中國中產喎
其實中產我算係有d錢㗎衣食無憂喇喎
中國人有咩誤會?
算係咁啦 你估個個入哈佛都名成利就咩
係美國做到中產都唔差
大把人minimum wage都冇
咪係 又唔係破產 又唔係乞食訓街

有個中產老公 唔係個個都Bill Gate, Elon㗎嘛
mag 仔果班官

而家個個升晒啦
仲以為係Tiger mother個女

中國一般家庭變美國中產唔係飛躍係咩

話說虎媽兩個女都係自己做律師,大女仲要做過ROTC,似望住從政條路黎行。
做中產都失敗
咁樣都有鬼佬接收,佢都算執到啦!
唔關種族同年齡 本身ok就ok 唔ok就唔ok
其實我覺得白人個樣已經對得起佢有餘
會窮
河南學校火災13小學生被燒死畢業生透露:疑「宿舍上鎖」造成重大傷亡

好過係中國燒死
好彩有陰道
咪又係要返工做嘢
吳彥祖郭富成夠好撚型啦 你有冇佢哋一成呀
九唔搭八,你0.01%都冇添

講緊鬼佬你又講郭富城
讀書叻本身就係為咗行安穩嘅路
除咗少數Steve Jobs好細個就知自己要創業外,成功創業人士首先都係失業人士,多數中年失業,走投無路先創業
有錢人下一代都鍾意做律師醫生過中產生活啦,有咩咁出奇,睇得電視多以為哈佛個個bill gates朱西?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞