《哈佛女孩劉亦婷》打工創業失敗 最後嫁給美國白人律師

103 回覆
6 Like 63 Dislike
話佢「失敗」係因為佢老母認屎認屁出書教人教仔,害左一代人
D 人自然拉高個standard 睇下佢個女有幾把炮

假設有個人係讀開post教中學生點考好DSE
然後問落原來係佢自己讀緊LU/恒大,都會比人笑啦
宜家d 支那媒體做緊呢單野,話佢失敗
唔洗中年,一出學校已經變咗幹部樣
所以個個都打分贓收費
美國護照已贏
完左個美國夢
咁都唔成功?
喺佢哋眼中嘅成功係成為人中之龍,萬凰之皇
就算做唔成富商,都要有返一官半職,唔介意成為黨員

五眼聯盟之中
美國護照係最難攞
最後又係嫁洋腸
真正熟讀國安法
就已經唔係野雞律師
係準國安法御用法官
亞裔人型飛機杯
當年冇咁卷
月入3千996底層笑人失敗
華人社會果種攀比文化先係害死班細路元兇
你讀到大學?唔係清華算得咩?
讀完大學出黎咪又係搵幾千人仔,無出息

好似呢單野咁
讀完哈佛出來都叫做搵到下食,又嫁到個律師老公
普普通通咁唔憂柴唔憂米生活其實對好多一般大陸人黎講都已經係Dream
但有班人總係會搵到其他位唱佢

如果當年佢無去哈佛留響中國,可以好肯定絕對唔會有依家的生活
笑死, 美國中產生活 點睇成係輸 😂😂😂
最弊好多窮撚家長唔係咁諗
以香港做例子,自己本身住劏房,學歴又唔高,又冇親戚、人脈,但係要求自己仔女學佢嗰套入名校,先唔講入到去點追,咁嘅家庭背景人哋一早揼落垃圾桶不作考慮,最後入到雞校更加唔使諗。
蟲就係蟲,龍就係龍,根本係唔同物種

蟲點樣訓練到族中最強

一條日日訓教既龍都係一腳踩死你

人地一出世已經擁有你窮一生之年取得既十萬倍
洋腸律師個樣咁毒
金髮大波鬼妹點會輪到佢
淪落到要搵支那陰道都好正常
有塊西屌點都好過無
又潤了
有幾多窮撚家長接受自己仔女係蟲?
唔通到時對住佢哋講:「讀咁多書把撚咩?即使輟學出去打工喇!睇吓人哋(二世祖)年紀輕輕就賺名成利就.....」
要識睇開啲先真
比著以前 人地個階級係捆你鐵鍊挑你腳根 要你做一世奴隸
宜家依個時代搞到要同場競技 人地二世祖都未叫委屈
香港見過啲中年西裝鬼佬好型喎
佢千禧年代Harvard grd要返嚟做個一官半職/mnc高層有咩難?香港大撚把呢啲海歸
好明顯係要留美攞綠卡做乜撚嘢黨員
都到晒頂啦,仲想點呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞