加拿大Stream A 注意 - 政府限制未來兩年學生簽證人數/更改PGWP

74 回覆
48 Like 4 Dislike
仲儲緊錢諗住6月先開始讀
放過 sem break咪奶撚晒嘢
係即刻收皮
佢個start唔係解program start
係你9月仲讀緊就唔認
應該九月一前畢業同申請先可以PGWP
如果之後先畢業都唔得 即使你已經入左學
其實又有少少唔明,冇PGWP 9月之後申請inland owp唔係更加好咩?係咪去申請owp要等耐啲咁解?
耐過PGWP
同埋唔少人被無理reject
原因係話應該去LMIA 意義不明
有人同IRCC 嘈緊但好似未有結論

PGWP 以往基本上係9成9 批
僱主都慣晒請畢業生既文件流程

如果係master / doctor 就PGWP 啦
畢業搵工僱主都少樣嘢煩
Oh明哂
你趕到尾班車盡快喇
好事嚟
無咁多人嚟就無咁多人揾野做
隔離台班友就會易d有工
2026夠期
讀要讀二年,而家唔黎都趕唔切咁濟
希望租金跌
依家唔黎都唔會黎嫁喇,不過本身人地修例應該都無考慮stream a嗰啲因素,就係認為你地要黎就一早黎or stream b。志在打擊印度人非法工作
世上只有漁村會對鄰国永世開門
畢咗業同攞到PR之間會有空檔期,因為有畢業果下開始study permit就會失效,要喺呢段時間返工就需要OWP or PGWP
PGWP基本上你唔係搵啲濕鳩野雞學校都唔會有影響,學生簽證人數限制就會有
好重要
咁未有Stream A之前
都好多人過嚟讀書同揾到工留低
聽班叉仔講,印度學生申請study permit 已通差不多50% rejection rate
班人為左黎加拿大 乜假證明假學歷都做得出
本身加拿大行緊honour system 班撚屌印仔搞到烏煙瘴氣
而家搵工難呢
過咗海就係神仙
應該只影響私校,或者公私校聯營既學生?
搵多兩年錢嗰班點算
inland owp等到你仆街
pgwp呢part係
但sp呢part cut嗰班一定係college先

雖然以ontario黎講cut哂班private college應該會冇哂sp application咁滯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞