【柒出國際系列】 大陸電視台倫敦拍攝期間疑不滿入鏡,用肖像權為由要求Livestreamer停止拍片

295 回覆
438 Like 10 Dislike
av0
班友係咪拍緊果的唱好中國既抖陰片?好似有一兩個白人跟住佢地fing flag同睇住張紙唱歌? 4:36
最撚痴線係個女人行過黎同個streamer講唔比拍片但佢自己個cam man就roll住機行過黎
Fing住支旗話I’m British
講兩句就dum咗中國人身份
又唔比人話佢支旗係共產黨旗
愛國只是工作都可唔可以專業啲
成團人捉返去思想教育啦

條女上訪得多?個額頭腫哂
唔想畀人影最簡單就自己走開
走去同人理論仲要唔係自己地頭係最搵自己笨
直播哂全世界,邊有可能控制到人哋做乜
最有效就係控制自己對腳
而家佢哋個樣咪越傳越多人見到
完全 defeat 哂自己嘅原意

五星旗一定係 communist flag
呢個係中共人民另一個認知誤區
自以為是國旗唔是黨旗
國同黨分開
實則自己唔知中間粒大星代表咩
而且中共憲法明定個黨一定必然係執政黨
全世界正常國家都可以黨國分家
但係唯獨佢個國家一定不是
中共国就是共產黨國家

佢哋以為自己 voice out 自己唔想被攝入鏡係自己權利
舉例預備拍攝工作準備前可以問現場有邊個唔想入鏡
咁鏡頭就避開
但係 St Pancras 嗰個場合唔是咁 work
一來公眾空間
二來人哋直播上網
三來都係嗰句自己行開去就完咗件事

公道講句 Dr. K 伸手掂個女仔就係過咗界
但係個男仔嘅反應不成比例同埋不適當
正確應該係叫個女仔行埋一邊 (個男你自己身後) 講句唔好再掂佢就完

個女警當然有問題
但問題係佢無有效表達到佢嘅 concern
一來對方指控緊 Dr. K 掂到個女仔,有非禮嫌疑
二來有 racism 嫌疑
先勿論是否足夠證據入佢非禮或 racism
女警希望停止 filming 嘅原因應該係保護 Dr. K 避免佢自己喺鏡頭前講出對佢自己不利嘅說話
至於咩 chinese new year 完全係 irrelevant
揮五星旗係合法權利
Dr. K 話人哋係中國人暫時見到只係事實陳述
但繼續講 communist chinese 確實係不必要
我就唔會想因為彈琴而跌入 racism 漩渦
畀我可能只會講 I don't care what they think, or what will happen to them in china

總結
三方面都喺度小事化大
幾十歲都唔識做人
食得元素周期表太多
咩唔知乜回事
一個人所在地點都算個人私隱
人哋尊重其他人,唔透露其他人嘅個人私隱,有咩問題?

打格仔係咪違法先?唔係咪得囉
唔明點解communist呢個字會offend到佢communist有咩問題? 唔好咩? 又唔係話 democrats flag
真係衝出嚟柒
真心唔明佢地諗咩
睇你user name都估到你係重度
各打三十大板
打和啦super
btw communist Chinese 有咩咁racism, 共產黨唔係最偉大架咩
佢講 i am britian
佢唔認自己嘅根
就呢單 case 而言我唔認為有犯到 racism
但係畀到位人哋提出指控
我個人就唔會想跌入呢個泥漿摔角
如果我係誠哥好得閒就另計
牆內自卑,牆外就自大
好好笑
你唔講我都唔知條片喺英國喎

擘大你隻眼睇清楚樓主講咩先啦,已封鎖會員:史撈

話曬大部分文明國家都冇肖像權呢樣野,公共地方拍片係唔須要你嘅批准。

EU日韓重視個人私隱
德國影人放上網犯法,德國係咪文明國家?

話時話你條戇鳩唔係好鍾意spam「你啱」嘅咩?
做咩依家講其他嘢唔講「你啱」?
好撚樣衰
我唔知你想表達乜嘢,我冇話佢唔可以喺英國影人
我係針對樓主講呢一句
話曬大部分文明國家都冇肖像權呢樣野,公共地方拍片係唔須要你嘅批准。
: When in Rome, Do as the Romans Do
: you are a Roman?
英國MI6 可唔可以查吓個支那婆係咪中共間諜?
又話自己係British 話佢兩句共產黨就起晒鋼
你做人最叻
冇啦啦幾個山番走黎叫你del片當正自己屋企咁
你自閉式講句嘢先唔講可唔可以大事化小
咁叫最好處理?
個個似你咁唔怪得敗走香港遲早敗走埋英國
仲未計人哋做youtuber幸不得小事化大
教育完班蝗條氣順咗又可以拎光環賺like
咩racist嫌疑
佢見asian就講communist就話racist啫
講黎講去都係支旗喎
條山番講law講唔贏就屈racist指下支旗就屈襲擊
我覺得佢可以忍到唔扯火已經好高eq
估計係個支那人柒頭皮,講dont shoot him 係叫人唔好影佢
不過又俾mr.k 入到係可能係個threat
支持mr.k 搞大佢
等d 小粉紅抵制大英 唔再過嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞