銀行 Banking Career 討論區 (19)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想問下如果依家做緊Retail RM 49k
下一份轉bank 做Retail RM 58k 定係 Corp ARM 38k好?

想轉返做Corp Bank, 好似career path 好啲
有冇人做過集友,bonus ok ma?
一星期內
冇左byebye
有無人知 HSBC On-Demand Video Interview,
要點準備 同會問乜問題 (General定Specific)?😅
我上個月做過一次, 以為係hr general野黎, 但原來係個post既specific野
佢寫個interview time係15-30min.,我唔敢開始住

係咪純粹video answer個答案
你果陣做有無需要作文??
我冇理過個suggested time
題題我都online research完先答, total有3題, 每題都有3次重錄機會
純粹video answer個答案
唉屌, 都唔洗咁上心, 我做完, taleo個status update左話會有hr contact, 但到依家都未有人call我

on9 progress flow黎
我上網睇係話用AI計分.
係咪全英文作答架?
HASE同HSBC WPB MT 都係33k
匯豐今年轉左program structure,正常rotation完land Back office role ,但land唔到嘅話,會自動做一年RM再睇下你land唔land到。

HASE唔清楚
係啦,英文問題expect你英文答啦
呢個其實唔使prep
想問完mt幾多錢到?
Ching 收到interview ?
見到大貓有個role做trustee relationship management - pension.
知唔知要識d乜/做d乜
未呀 仲做緊online video in
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞