銀行 Banking Career 討論區 (19)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
壓力都唔同啦
Big4做又36唔做又36
飛機咗份EGA 先喇今日
曾經有個team head話: 我哋希望搵個長做嘅員工,我哋唔希望個同事做一排就走

個銀行業有咁多長做嘅人咩
閪位嘅話,大把人做夠一年就走
如果條team個個avp ad sm或以上,咪無乜人走,老細比到就得
我係想知面試佢咁講我點拆
我夠知我做兩個月就byebye
我對上個份銀行工做左4年幾,而家份工有幾個同事就夠10年
人工追到唔介意留
個人覺得最少每2年升到一次先會留,除非本身份工好做又加得爽手
無人知2年必升,通常刷幾年contract刷到50-70k 先開始留
我意思係2年後知無headcount/ 有但唔升我就會走
無得拆,個th 咁care呢樣野既話,佢只會睇你cv jumpy or not,如果你jumpy的話,講咩都晒氣

不過佢講得出呢句野,證明佢都覺得你jumpy
多數遇過全部人做得耐唔走,都係d好專既dept 或者平均title好高,或者有大老細照,或者好準時收工,先會出現

答呢題,其實都係睇有無career path / development 甚至乘機反問佢關於升職既野
醒目

不過見工真係好睇對手,有時in到一pat屎都有offer,有時覺得答得好好都無,好視乎個interview著重邊方面
避過咗今年個經濟就一定係入呢d 工
真 聽講高層請人仲要睇埋個樣 合唔合眼緣
靚女candidate 遇上男interviewer一定有so,但遇上女既可能有反效果,vice versa

運氣都真係好撚重要
我請人冇請過女女通常唔捽得又麻煩

利申:男上司middle office role
要balance,女既通常聽話啲,或者逆來順受 但全女班好易圍威喂,孤立左個男上司 仲難control

男既有咩不滿,大家落去食支煙三口六面講清楚,上番office就無野,女既有時唔係好識同佢地相處,同佢地11又覺得你小題大做咁
想知人工同埋前景好唔好
自己做緊big 4其實唔係挨唔到落去 但自己對accounting 真係冇興趣
上唔上到RM
前景睇際遇架喎,一開始做sme RM, 睇下有冇機會上corp囉,做幾年唔中意做rm做risk approver都ok. 但big 4 做5年穩穩陣陣都5皮幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞