一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 16 (居屋2023白表&首置盤煥然審查,房協朗然申請中)

957 回覆
3 Like 0 Dislike
納米:居屋180平方尺 =公屋150平方尺=1-2人單位

開放式:居屋280 = 公屋230 = 2-3人單位

一房:居屋380 =公屋330 =3-4人單位

兩房:居屋440 =公屋390 =4-6人單位

三房:居屋550 = 公屋500=7-9人單位

公屋係計對腳踩到嘅地方,居屋計埋幅牆,所以同樣size,居屋單邊嘅尺數會高過隔離兩邊有其他單位

而牆身厚薄都有好大分別;仲有啲特別戶型,除咗隔音露台會多幾十尺之外,驥華03室,兆翠A座01室呢類「多咗一舊嘢」,尺數又會大咗

而且每個屋苑單位嘅長闊都唔同,380/440嘅房門擺位都有分別,所以最實際都係睇圖,唔好淨睇尺數

而租置公屋嘅常見戶型就睇呢度
https://www.housingauthority.gov.hk/mini-site/tps/tc/vr.html
整理咗部份tg / whatsapp gp,歡迎大家繼續分享
利申: 全部係上網睇到,群組唔係我開嘅

2022居屋統計圖 / 2023居屋申請人數

一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 13 (居屋2023已攪珠/首置盤煥然接受申請中)
https://lih.kg/knKPsT

政府4月嘅新聞公報有各屋苑戶型分類

https://gia.info.gov.hk/general/202304/26/P2023042600468_418113_1_1682504528654.pdf

Q: 點樣睇關鍵日期?
A: 去官網,㩒入各屋苑嘅樓書,例如啟悅

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2023/common/pdf/HOS_Booklet_Kai_Yuet_Court.pdf

PDF P.3 (實體書P.2)就有註明關鍵日期係25年10月
寶林廢老區 狗都唔屌喇
攪珠及揀樓次序

1. 排邊條隊都只都會收到一個攪珠號碼 (申請編號) (參加長者隊要自己剔,唔係申請表有個60歲就自動排)

2. 假設攪珠號碼尾數係"92 ,到攪珠時就會由呢100個尾數(00-99)抽籤,如果第一個號碼抽到"92",咁你就叫做中咗第1粒珠喇
(100個號碼都會排次序,只係傳媒報導通常只講前面10個)

3. 之後就會將每個組別嘅"92",電腦隨機排次序。由於每個組別申請人數唔同,所以每個組別嘅「1個波有幾多人」都唔同 (大約係該組別申請人/100)

4. 攪珠後就可以睇返自己係該組別排第幾個,呢個時候,長者隊就會有兩個次序: 長者隊1個(綠長GE,白長WE),家庭隊1個(綠家GM,白家WM),即係傳說中長者隊有兩個冧把

5. 揀樓次序:
- 清拆戶
- 長者隊2700個 (即係長者隊入面,2700個家庭可以買,買完就停,如果綠表長者用唔哂1080個配額(2700 x 40%),會比白長揀,相反亦然,不過冇乜可能發生),所以唔係排長者隊就一定有樓揀
- 家庭隊:賣完長者隊2700個單位之後到家庭隊
即係家庭隊第一個揀樓,係買第2701個單位

綠表家庭冇分核唔核,亦唔係睇家庭人數分先後;白表分核心家庭 (白核)同非核心家庭 (白非核),白核揀完到白非核

- 單人900個:當剩低900個單位時,家庭隊會暫停,轉由單人隊揀樓 (預留配額)

( 同樣:如果綠單用唔哂配額,會比白單,相反亦然,不過冇乜可能發生)
- 如果全部單人隊揀哂,都未賣完單位,就會去返家庭隊繼續揀
白非核揀樓機會係0

6. 樂富入房揀樓係同時叫5個,次序:綠白綠白白

7. 到你入房揀樓時,剩低單位都可以揀 (白表唔可以揀租置公屋)

Q:點解白非核係送錢
A:可以去睇居屋2023白表申請編號W103192,呢位幸運兒嘅攪珠編號係92,即係中咗第一粒珠,佢又唔係單人申請,咁就好開心啦

但揀樓次序係WM041344,即係白表家庭隊排第41344個揀樓
因為核心家庭隊揀完先到佢呢個非核心
所以申請編號W057395嘅揀樓次序係WM041343,即係抽到第100粒珠,仲早過中頭珠嗰個揀樓
裕雅居屋群 係咪住裕雅都可以入

https://t.me/YuNgaHKG
居屋2023常見Q&A
Q: 按揭點搞? 幾時搞?
A: 關鍵日期前3-6個月去銀行問

按揭只可以業主申請,唔可以加擔保人
TU(信貸評級)正常,冇特別問題,冇收入都會批
但申請人年齡有機會影響按揭年期,個別銀行會用99年去減申請人歲數

想知每個月大約供幾錢,點計?
去銀行網站搵「按揭計算機」或類似字眼
輸入你要借嘅錢,年期:25年
利率: 而家好似3.xx %,我自己就用3.5%或4%做預算
如果樓價高,或者自己人工唔高,最好再預鬆

Q: 居屋首期幾時交?同埋係唔係要落訂
A: 揀樓當日綠表5%,白表10%
可以比多啲,但白表會計入當日嘅資產
而且擺銀行有利息,擺房署冇

例如白表買200萬單位
揀樓當日要比10%,即20萬

到關鍵日期前3-6個月,就開始搵銀行做按揭借180萬比尾數
當然,如果揀樓後中咗六合彩,或者識到黃阿姨,收樓嗰陣直接比180萬,唔駛做按揭

Q: 點樣睇租置資料?
A: 去居屋2023官網,拉到最下租置嗰度,再揀你心水屋邨,就會睇到價錢,部份單位平面圖、單位現狀
揀樓前會公佈所有出售單位資料

Q: 印花稅幾時比?
A: 收樓嗰陣
我之前有入,八卦睇佢哋裝修
到裝修後期,佢哋都係講屋苑內部嘢或者邊間外賣好食
我就QUIT咗喇

當時覺得佢哋都係真心分享,為個屋苑好
有街坊問嘢都係熱心回覆,唔係玩膠

利申: QUIT咗幾個月,唔知而家咩情況
除咗樓價,仲有咩錢要比?

揀樓日
- 比訂金,即首期 (綠5%,白10%)

收樓前後
- 所有應繳的印花稅 (大約係買入價x1.2嚟計算,有人用EXCEL整理過一個用1.28計算嘅版本,有需要就自己搵)
- 於土地註冊處登記契據文件的註冊費
- 律師費用 (約1萬)
- 契據文件(包括政府地契、公契、其他有關契約等)的核證副本的費用;
- 清理裝修廢料的費用(如有)、裝修保證按金(如有)和特別基金(如有)
- 管理費、管理費按金、預付管理費用等
- 各類保險 (特別係極低層業主,請睇清楚相關保險)
- 裝修費 (豐儉由人,簡單裝修連家電幾萬又得,過百萬都可以,一般可以用尺價$1000嚟預算)
樂富入房揀樓係同時叫5個,次序:綠白綠白白
第一批: GE1,WE1,GE2,WE2,WE3
第二批: GE3,WE4,GE4,WE5,WE6
即10個揀樓,白表6人 (60%) 綠表4人 (40%)
乜原來居屋實際大細計算方法同公屋唔一樣,差d伏左。住緊370呎2房公屋仲打算綠表抽430呎左右間3房,睇黎費事了
370尺2房公屋人生贏家 政府免費俾間屋你住咁制
430尺左右應該係兩房,𢵧三房會黑廳或黑房
2公婆加老豆老母,如果生個b就5個人唔夠住
就算抽到425,感覺間3房會比宜家住得仲逼,睇來要等老豆60先可以排長者大機會抽500呎大單位了
兩公婆加b抽囉
先後順序錯左
宜家玩按揭計算機要用4.125%
條數又大咗
簡單裝修,將筆錢盡量放哂落去,借少啲
想問下 一家三口兩大一細抽居屋 老公有層樓 老婆做擔保 老婆抽得唔得架??
離婚
資助房屋政策上,夫妻係一體,任何一個有物業,或者用咗房屋福利都冇份

呢啲情況一律建議離婚,妻+子用核心家庭抽
唔想離婚就要賣樓等2年後(如果到時冇改制)
明白
睇啲居屋youtuber 話借多啲,銀行有高啲回贈
之後將借多咗既錢放mortgage link 户口去賺返啲息/借完提早還本金,咁樣可唔可行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞