關東遊記

36 回覆
12 Like 0 Dislike
呢個就冇辦法所以有時間就留多兩三日玩
Day 10
食個烏冬就出發去Disneysea

40週年列車

雖然今日用唔著1day pass,但係見到有新年限定嘅車飛都照買咗

相信迪士尼都唔使點介紹,今次去都係想買到新年限定商品為主上網見新年活動同商品都會賣到1月8號,我地8號嚟好多野都賣晒,下次要頭兩日嚟先啱
分享下啲新年佈置,呢兩個佈置都好多人排隊影相

係著和服嘅Mickey Minnie

職員會叫啲人圍住個人物,然後拎定電話自拍
之後啲迪士尼人物會輪流同啲遊客hi 下,望鏡頭影張相,快靚正

午餐去咗船入面間餐廳食,間餐廳可以預約
我哋walk in ,等啲人放飛機就可以入去食,都唔使等好耐

淨係可以叫set

食飽玩咗啲機動遊戲又食嘢啦
買甜品再加錢買嘅新年杯,終於買到啲新年商品

8號係日本嘅成人之日,所以嗰日迪士尼都好多人,好似仲有特別活動係關於成人禮,不過我就唔知係點樣嘅,見佢哋聚集晒喺度

夜晚睇巡遊,個人覺得Disneyland 精彩好多,花車嘅款式比較多,同埋又近啲

睇完巡遊玩多個game 就走啦,約咗咁啱喺日本玩嘅朋友食宵夜
宵夜去咗銀座附近嘅居酒屋,食物都唔錯,不過埋單睇到第一張單嘅價錢係14000yen ,埋完單拎張單返嚟變咗19000yen ,又聽唔明個店員講咩,唔知係咪黑店
不過是但啦,見佢幾好食就算,可能入漏咗單啫

前菜,個醬似係芝士忌廉,好好食!

玉子燒正常

叫咗個粥食

好juicy 嘅杏鮑菇

佢啲串燒都好好食

呢個芝士年糕雞肉串真係好啱我食,一定要趁熱即刻食咗先

Day 10完
Day 11
呢日一早出發去群馬縣,買咗早餐喺新幹線食

去到高崎就見到達摩啦

然後繼續搭列車去前橋站,再轉巴士去第一站-郵局
不過好可惜又買唔到當地限定嘅磁石貼

之後就去返前橋市,啲人已經準備緊初市祭啦
每年1月9日都會有呢個祭典,佢哋會封咗條街去擺啲攤檔,主要會賣達摩、野食、玩攤位遊戲咁

朝早仲係好少人

行咗陣就去八幡宮,呢度會有個燒達摩嘅儀式,將舊年完成使命嘅達摩燒咗去

主持人講完一堆說話就開始燒達摩

等燒嘅達摩

燒到咁上下仲會有遊行

御朱印都有達摩

我地睇咗陣就去攞車,展開吸城印嘅行程

名胡桃城係續百大名城,呢度嘅職員好熱情,仲送file 俾我哋

雪地

然後到沼田城

城印喺觀光案內所入面

最後一個城印係箕輪城,佢個城印放咗喺間cafe 度,去到竟然冇開

好彩附近都有得印,不過就試唔到cafe 嘅野食

完成吸城印嘅行程就去達磨寺,呢度當然有好多達摩

呢度個御朱印要你先參拜,然後抄寫一句心經,寫低自己嘅願望,再等和尚同你解釋御朱印嘅意義同念經先可攞到,好有心

去完達磨寺就返前橋還車,然後再去返朝早個市集,夜晚熱鬧咗好多,啲攤位都比朝早多

買啲小食

Day 11完
Day 12
最後一日朝早去咗雷門,由於時間尚早,成條街嘅舖頭大部分都未開,人都少好多

買完個御朱印就走

又買唔到磁石貼,得貼紙

跟住去江戶城啫係皇居部分區域只有特定日子先會對外開放,或者申請入去參觀,我地喺附近行咗陣就走

之後返酒店拎行李,去機場前吸埋佐倉城印

旅行的最後一餐

今次旅程收穫好多城印,最開心緊係睇到富士山下次再去日本應該會睇櫻花,希望順利睇到,可以分享多啲靚相

Day 12完
樓主寫得好好但無人睇
有睇
想問下巴打sunnide resort體驗點樣?
睇晒👍🏻
風景非常好!一打開窗就望到大大個富士山
晚餐都唔錯,個龍蝦刺身幾好食,其餘刺身正常
溫泉同晚餐都要行去另一橦,冬天浸完溫泉行返房都幾凍
溫泉有室內同室外,個池唔算大,不過浸嗰陣冇咩人
同埋浸緊都睇到富士山,好正
官網book 好似會平啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞