今敏 《藍色恐懼 Perfect Blue(全新4K數碼修復版)》限定上映咁大件事無人講!?

136 回覆
66 Like 2 Dislike
係,所以冇乜所謂,想要拼圖嗰張
志在睇吓4K有咩分別
呢幾年年年都上一次戲院
今次特別d?
今敏仲有邊套好睇?
盜夢探偵
千年女優
2021睇過一次
今日再睇多次
真係好正

90年代日本動畫電影超勁
有今敏,又有大友克洋嘅亞基拉
都未計宮崎駿
4k
日本都係9月先上
之前上 netflix 睇亞基拉睇到一舊雲, 個人覺得好似吹大左少少
但今敏呢套幾正, 令人心寒版既我推的孩子
亞基拉主要係J個cyberpunk 世界觀同架電單車

今敏呢套無論意念,風格同故事技巧都相當前衛,就算而家2024睇都唔覺老土,認真勁
千年女優喺日本今日復刻上映
希望香港跟機啦
電影中心冇曬poster
砌圖嗰張真係好靚
套戲描寫追星文化都係歷久常新
第一次睇個陣,望住城市景再聽到金田首主題曲已經
update返,今日去MCL 仲有poster!!
目測仲有成箱
佢係卷住所以唔怕整皺

其實全部都值得睇

千年女優、Paprika呢兩套評價最高
特別係千年女優嘅運鏡真係世界級
Paprika設計俾nolan抄咗黎做inception

東京教父 - 溫馨路線、風格好唔同嘅作品

妄想代理人 - TV動畫、冇睇開呢個類型嘅可能難啲接受,但劇情緊湊,氣氛一流,而且因為媒介比較自由,有比較多新奇同自由啲嘅內容

有興趣可以睇埋大友克洋嘅Memories回憶三部曲
第一部係今敏編劇,風格都有啲似perfect blue
乜都唔知入去睇最正
同埋依套好快入戲,好難瞓得著
亞基拉我第一次睇都覺得吹大左,前幾年入戲院重睇4K版先覺得好好睇

佢對絕望、荒無、頹廢社會嘅描寫其實好細膩,金田同鐵雄兩個人之間嘅瓜葛又係好正

但的確佢講故事係講得唔係幾流暢,第一次睇如果只係留意到劇本就會覺得麻麻地

仲有要考慮返當時係80年代,套野完全手繪,冇用電腦整,成件事係好奢侈,不過要睇返原版先得,復修版反而啲色唔同左

居然有得賣,太好了
前年就係出呢套BD,香港先全套上左一次

個人最鐘意千年女優
係咪4套戲一set 賣?
睇黑天鵝咪一樣
冇嘢了,買咗啦
好耐都未睇過一套咁用腦力嘅戲
究竟咩叫做真實
等出4K修復版先買啦
圓方昨日仲有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞