Nokia 智能手機業務再次玩完?2024 不再有智能手機、平板推出

44 回覆
4 Like 3 Dislike
唔會喇
而家做網絡系統仲好賺
依家用緊made in india...好似唔好得好多....
富士康買完都做唔掂最後幾年批出去貼牌做 大陸仲會有廠肯執個爛晒嘅橙?
唔係富士康批出去,係nokia 官方批出去,同一間德國公司搞。 新nokia logo 暫時果啲都係nokia 官方出。
我諗富士康係無買新logo 使用權
富士康電話同電腦都賣撚咗畀聯想
仆街,睇錯富士通
鴻海係買咗sharp先啱
當初HMD Global就係富士康係芬蘭成立為咗攞到nokia手機業務 之後手機業務做唔掂 先開始批出去畀代工開手機嘅廠貼牌形式生產 又就快十年(2025) 玩唔掂又夠期咪唔再玩

當年富士康野心好大 有咗Sharp仲想收購埋HTC手機業務
而家HTC做緊咩?
好耐冇新聞, 轉型做咩?
轉做第三世界國家市場
其實唔係唔想幫襯
但無高階機
VR
鬥閪 全世界既人材入哂蘋果google
iPhone 殺手
可能係走得太前
當年神機之一
320萬像素蔡司鏡頭
smart phone S60 OS

機背個影相設計,到依家都無一部機做到咁型
(不過去到後期load得好慢)
呢間嘢由盛轉衰果段期間真係可以擺落教科書

如日中天嘅狀況下被人挑戰到連續行錯幾步棋搞到而家咁樣

雖然Nokia應該仲有其他業務, 但手提電話呢一part最受大眾認知嘅嘢真係柒到
記得2021年尾d 香港銷售量同iphone差唔多 買800-1000蚊機做安心出行機 食完陣銷售潮都執 真心廢

Marketing 教科書有
產品觀念上嗰啲叫Marketing Shortsightedness /Myopia 淨係睇到自己啲產品幾勁完全睇唔到客想要啲咩
好啦,又唔使睇Nokia 啲機,Android 照買Samsung
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞