Nokia 智能手機業務再次玩完?2024 不再有智能手機、平板推出

44 回覆
4 Like 3 Dislike
在功能手機年代,Nokia 可以說是市場上的手機王者,具有非常好的聲譽,但大約在十年之前卻黯然退場。到 2016 年,HMD Global 取得 Nokia 品牌 10 年獨家使用權,產品製造由富士康的 FIH Mobile 部門執行,在重新推出智能手機後,還是有不少忠實的追隨者。可惜的是,Nokia 手機業務,似乎又要經歷再一次玩完,智能手機、平板電腦不會再推出。想知詳情,看下文吧!

隨着 HMD Global 宣佈其業務策略向多品牌的方式轉變,雖然這改變是在預料之中,但我們比較關注的,是到底 Nokia 的手機品牌何去何從,會有甚麼的轉變呢?結果到今日終於水落石出。話說 HMD Global 推出了全新的網站:hmd.com,目前這個網站未有東西可以看到,只見到有幾行英文寫着的小字,但我們可以留意到,這幾行小字中可以發現暗藏玄機。

表面上看來,見到他們在說,他們 (hmd.com) 正在預熱成為原有 HMD 裝置、經典 Nokia 手機以及一些全新品牌產品的地方,但問題來了,點解 HMD 就用裝置,Nokia 就用手機呢?這就暗示了,Nokia 在 2024 年開始,不會再有平板電腦推出,不特止,他們還強調是 Classic,即是經典,意味着 Nokia 可能連智能手機都不會再推出,只保留傳統的功能手機。對於這個消息,如果屬實,網友又會否覺得可惜呢?

https://www.eprice.com.hk/mobile/talk/4529/222835/1
Ericsson幾時出返手機
返唔到嗰個年代
等另一個廠買佢個名or 轉做business 市場, 佢之前同另一間廠巳經出左部商用3防機

nokia 出中階機. 邊度夠紅米, vivo鬥.

同埋而家HTC 公司係點定位? 仲有冇機出?
轉左玩ar 概念,幾年先出一部公模白牌機
真 好心佢做地盤用既手機算啦
下個到Sony收皮
其實都係得個名
睇下有冇邊間廠肯租佢個名出機囉
點出 又獨立返出黎咩
用緊nokia 3.4
對上部nokia用左5年....岩岩先轉會....因為搵唔番d 正常既中價機
個下爬咁大見到都唔開胃
死咗一次仲去設廠癡那,投資癡那整定死留名睇apple死
我第一部手機,果陣仲係買2手
N73 當年真係每2個人有一部
幾時出透明玻璃電話
出完部7plus仲以為佢會翻身
好難搵個部spec抵用又跌唔爛既中階/長輩機
佢啲電話確係高防禦力
當年有android唔用, 用windows真係最錯誤既決定
仲有冇寶藥黨
中國機?
中階機唔夠中國廠商以及三星鬥
無論軟件硬件都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞