[突發]法國迎來新總理,係最年輕及首位同性戀總理

120 回覆
170 Like 64 Dislike
事實基佬能力普遍係勁d
因為社會風氣被逼一定要更加優秀先有立足之地
加上有齊男性+女性特質 能力全面d
歐洲未比耶教入侵前明明同性戀好正常
幾多羅馬皇帝有hehe知唔知
唔知呢個會唔會搞下啲難民問題
法國真係中東佬同黑人多撚過法國人
試想下有個男人曾經fuck過當今皇后
曾經係英國殖民地人都覺得有辱國體
但未到 政府 機關 都搞基 陰陽插火 法國搞到 基佬 陰陽插 先係正常人
有30個基佬 負評屎忽鬼
收乜春
以前個個用黎推49.3咋有咩實權可言
總統同黨既法國總理同台灣行政院長一樣打工仔黎咋
其實LGBT同包容伊斯蘭呢D左仔野
究竟係邊度黎錯覺令人覺得英國佬唔左
佢同馬生本身就係社會黨右派出身你要夾硬計本身就可以算係中。。。
馬生個黨移民法案一役之後睇黎係一心要右傾搶共和黨票由中間派大帳蓬完全轉做中右大帳蓬
問題係馬生又唔想放權玩共治結果推件後生出黎受靶
No 唔係咁簡單
最大衝突係在於總理係議會推法案果陣 要點樣數票 當國會唔係絕對多數 就代表馬克龍既黨總理有責任要R票 而去諗點樣同其他兩黨(左/右)合作 或者掟到個bill出黎係會夠票過到
49.3只係最後大絕 用得49.3正正代表你掌控唔到議會
問題在於 依個情況係總統責任大d 定係總理責任大d?

Borne時期唔止一次講過佢同Macron不和 最大原因又係在於佢唔鐘意勒龐同RN 表面上Macron一定話撐總理 但媒體報過好多次Borne係唔完全同意Macron既施政同推法案既時機內容 包括最大單既退休改革
你話係放風幫自己洗底都好 媒體多次講左Macron比Borne更強勢 好多位要企硬 而Borne想走人好耐
https://www.sudouest.fr/politique/emmanuel-macron/emmanuel-macron-a-t-il-vraiment-recadre-elisabeth-borne-sur-le-rn-du-clapotis-juge-t-il-15462611.php

依家Macron搵Attal上去 就係要搵個聽教聽話 估計之後兩條友之間唔會再有咩dissonance
控制到就唔駛變49.3女士啦
佢23次49.3幾次唔係馬生主意啫
不和就講左好耐但係咁唔聽話就唔係玩到23次先走啦
係真係頂唔順就有份喇
結合埋有風話Lecornu同其他一堆都唔肯接
聽話其一啦
最大原因係揾人受靶就有份
“Monsieur le President de la République,

Vous m’avez fait part votre volonté de nommer un nouveau Premier Ministre…”

淨喺辭職信第一句都見到borne唔想走啦
你諗多左 依句野純粹係講明Marcon一直主導佢既總理工作 今次換人一樣都係總統既意思 唔係我諗出黎
你有興趣可以聽下
https://www.youtube.com/watch?v=4v6aH_rIpyw

事實上2022年果陣Borne一早遞過信話要走 但俾Macron“挽留“ 之後耐唔耐就放風話佢會走人
移民法案已經搞到黨內左派造反咁款
佢仲想留問過佢個黨先啦
真心覺得法國嘅左中右都唔係好對路
佢係0定1
我最頂唔順嘅係法國大革命之後嘅政教分離模式 佢哋公私領域嘅劃分係用地方地理 喺街賣聖誕卡 戴十架 戴頭巾 係違反自由、平等、博愛
即係政府有權界定邊啲地方係公同私 同埋侵犯公民嘅衣着自由 為其美名為保護 一聽落就熟口熟面 有咩理由個人衣著有權被正苦管三管四 咁如果以戴十字鏈為時裝 嗰個人冇宗教信仰 又點計

至於傳統英美係計人頭 政府唔干涉你嘅衣著 點樣着衫係閣下嘅事 但戴伊斯蘭頭巾嘅人都唔可以強迫其他女仔跟住(伊斯蘭教喺西方世界最容易炒車都係因為呢一樣) that’s it

英美嗰一套先至似返香港人習慣嘅嗰一套政教分離
法國不溜世俗行先

Ban宗教衫行之已久
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞