[突發]法國迎來新總理,係最年輕及首位同性戀總理

120 回覆
170 Like 64 Dislike
France Gets Its Youngest and First Openly Gay Prime Minister. Gabriel Attal, 34, replaces Élisabeth Borne in a cabinet shuffle that President Emmanuel Macron hopes can reinvigorate a term marked by drift and division

https://www.nytimes.com/2024/01/09/world/europe/gabriel-attal-france-prime-minister.html
First Gentleman

可以學美國佬拍片
死基佬
連登右膠+恐同+老人政治撚準備出動
法國總理,唔係總統
好想被佢屌
彩虹國度
左癌話佢右翼,反伊斯蘭
總理無實權
幫樓主補充下
Attal以前係左翼社會黨成員嚟,不過後尾入咗Macron個黨
上年佢一次過ban晒所有宗教衫,唔畀人著返學
左轉中右
馬生之前移民法案公然奶勒龐裙底 依家係法國人心目中同極右無分別 扮都唔洗扮
煲老藕 + 屎忽鬼
法國不愧為浪漫之都
(利申: 老子冇性取向歧視)
兩個政治方針好似差唔多
Attal只能算係新手 佢舊年7月先入閣做部長 我就唔信佢有咩方針可言 基本上都係Macron話點就點
Macron咁多人唔搵搵佢 好大原因係要係議會無絕對多數既情況下 搵個真係絕對忠於佢既人 Attal又係SciPo子弟幫 成個政治生涯更可以話係Macron送俾佢
依家Macron可以話真正收回權力 做番個比之前更強勢既總統
男人就算受過幾高深教育, 一國元首甚至皇帝
感情猶如靚仔咁脆弱幼稚,擇偶方面更加戇鳩可笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞