習近平:三星堆遺址考古成果在世界上是叫得響的,為中华文明多元一體提供了更為有力的考古實證

75 回覆
3 Like 62 Dislike
中亞有撚古文明咩

屌你條友日日喺度吹奏中亞

你話釀酒,人哋明明喺高加索,地理上近兩河,完全唔撚喺中亞

仲要吹嚟吹去得釀酒一種技術。掌握一種技術就係先進文明?

古中亞=落後
三星堆 好耐之前去四川睇過 無咩特別 地方幾大 記得 機場轉車 去廣漢 再 搭的士過去 好撚平 好似 20幾蚊人仔
香港成個金融中心遺跡俾你考古呀喂
游牧咁咪垃圾囉

先進文明全部都係城市文明。由青銅時期嘅兩河、東地中海,去到古典時期古希臘古羅馬,全部城市。

波斯人同帕堤亞人,打完人都係比當地前先進文明嘅人開化,城市化,首都定埋喺人哋度。
其他例如西除亞冇咩事咪繼續做野蠻人囉

游牧民族就係打人叻、有啲直程摧毁城市、摧毁文明

你條戇鳩火槍手為咗踩華夏,連游牧民族都吹奏都幾搞笑 你踩還踩唔好吹奏埋晒啲落後文明先得㗎
証明外星人都係中国人
嘩,勁呀,喺嬰兒爬行比賽攞過獎
準備作故仔了
吓?我#57啲例子全部都係西方文明喎,點樣大中華教科書?

你為咗踩低華夏吹奏中亞,然後瘋狂打稻草人壞人大中華思想

游牧咁咪垃圾囉

先進文明全部都係城市文明。由青銅時期嘅兩河、東地中海,去到古典時期古希臘古羅馬,全部城市。

波斯人同帕堤亞人,打完人都係比當地前先進文明嘅人開化,城市化,首都定埋喺人哋度。
其他例如西除亞冇咩事咪繼續做野蠻人囉

游牧民族就係打人叻、有啲直程摧毁城市、摧毁文明

你條戇鳩火槍手為咗踩華夏,連游牧民族都吹奏都幾搞笑 你踩還踩唔好吹奏埋晒啲落後文明先得㗎

你日日話游牧民族有幾先進中亞點樣做貿易,但游牧民族連城市概念都冇,做乜Q商業活動呢請問?

古文明如亞述、米諾斯、邁錫尼文明,都係做貿易興起嘅城市/城邦,有城市先有商業活動。頂你唔係,游牧民族做貿易發財,笑死人咩。去到後嚟絲綢之路人哋做貿易啲中亞國家係已經城市化咗㗎啦。
咁你所講嘅「都市」規模有幾大?你成日話西傳東,咁中亞有冇出土大城市?有冇亞述咁大?有部落有人聚集都叫城市文明?蒙古人連啲建築物都唔知係唔係石頭起

當遊牧文明轉入農耕官僚之時, 往往就係衰落的開始

尼羅河同兩河文明咪典型由游牧轉去農業社會撈得風生水起囉 你成日話文明由西傳去中傳去東,所以中亞先進過東亞、游牧先進過農業,你係咪唔記得咗西方文明發源地原本都係農業文明嚟?
蒙古人霸咁多地點樣可以唔多元?蒙古人咁少人點樣可能管到咁多地方?

你係咪掉轉咗?我淨係見到蒙古人殘暴:除非投降,否則屠城。蒙古啲汗國大部份短期內已經瓦解晒,證明蒙古內政一塌糊塗、蒙古人殘暴管治,完全見唔到有幾友善幾包容。
真係慘不忍睹 咁既手法阻住成個考古推進…
唔係都講到係先一定
三星堆博物館館長雷雨:三星堆具有獨一無二的文化辨識度,已成為中國特有的文化標識

https://sichuan.scol.com. cn/m/ggxw/202401/82439991 .html
美洲都有瑪雅文明 即係墨西哥有五千年文化?
察合台汗國同欽察汗國都有200年以上啦
所謂嘅南京事件都唔知係咪支那自己作出嚟
當佢係真嘅都好
毛臘肉一開頭搞嘅土改死嘅人輕鬆超越日本皇軍
火熗隊條友其實只係一心想屌柒大中華思想
冇㗎喇,習大大講過堅持「四個自信」,其中有一個就係「文化自信」,三星堆實際上係乜嘢我哋唔知,但最終一定會成為吹噓中國歷史嘅工具,因為要凸顯文化自信,就算啲嘢不可證不可考究,我自信啊嘛,我話佢係5000年前就係
三星堆唔撚係華夏文明一部分,佢係獨立一個文明

唔好癲啦習大大
喂喂?出嚟回應吓啦喂?

紅色/淺紅色區域係中亞,咁格魯吉亞係咪喺紅色/淺紅色區域入面啊?唔喺入面,咁咪唔係中亞國家囉

你識唔識睇地圖㗎?明明人哋格魯吉亞喺西亞,夾硬俾你講成中亞國家。中亞古代根本落後。

照你咁講嘅話德國喺北歐隔離即係德國係北歐國家、伊斯坦堡喺亞洲隔離即係伊斯坦堡喺亞洲?

你踩華夏都唔好拎啲游牧野蠻人出嚟吹奏啦大佬

西亞兩河同東地中海的確先進過華夏
好吹唔吹吹奏中亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞