習近平:三星堆遺址考古成果在世界上是叫得響的,為中华文明多元一體提供了更為有力的考古實證

75 回覆
3 Like 62 Dislike
新年前夕,國家主席習近平發表二〇二四年新年賀詞。新年賀詞中提到考古和中華優秀傳統文化的的重要價值,「良渚、二裡頭的文明曙光,殷墟甲骨的文字傳承,三星堆的文化瑰寶,國家版本館的文脈賡續……泱泱中華,歷史何其悠久,文明何其博大,這是我們的自信之基、力量之源。」

12月31日晚,四川省文物考古研究院三星堆遺址工作站站長、三星堆博物館館長雷雨在收看了新年賀詞後激動表示,三星堆未來將繼續按照總書記指示,做好考古發掘和文物保護的相關工作,發揮好文化遺產增強文化自信的重要作用。

總書記對三星堆的重視,讓我們考古人萬分激動。」雷雨說,2023年7月,習近平總書記來川視察時就專程來到了三星堆博物館考察。「我一直記得總書記說‘三星堆遺址考古成果在世界上是叫得響的,展現了四千多年前的文明成果,為中華文明多元一體、古蜀文明與中原文明相互影響等提供了更為有力的考古實證。’」

如今總書記在新年到來之際再次提到三星堆,「對我們考古人也是一個莫大的鞭策。」雷雨說,三星堆青銅文明見證了古代中國人浪漫的藝術想象力和傑出的青銅鑄造工藝,也是中華文明多元一體的重要見證。未來我們一定不負囑託,繼續做好三星堆的考古發掘和文物保護工作,為三星堆申報世界文化遺產打下更加堅實的基礎,為三星堆建設國家文物保護利用示範區,為建設中華民族現代文明貢獻考古人的力量。」

https://sichuan.scol.com. cn/m/ggxw/202312/82439254 .html
三星堆證明咗蜀地自古以來就同華夏文明係割裂嘅

所謂嘅「中國」喺推返滿清之前,從來都無岀現過
「中國人」呢個身份認同,由中華民國時代開始岀現
一定係後代嚟
項少龍再去左古時
只係証明到古天樂係中國人
Samsung
係3星人
別高興
被中國人
三星堆係中華文明,件事已經好有保留
根本就係少數民族
亦都唔係少數民族。個時係有各種部族分散開。係依家先強行包裝成華夏。
根本三星堆:行撚開啦,大家都唔同族
第二個文明
講春,本身就多民族大雜燴
硬要講到華夏/ 漢族文化
宜家三星堆同上面所有中原地區嘅嘢都唔接
咁都屈做自己文化?

唔要面就真係你啲文化
三星堆一開始話係五千年前嘅嘢
後尾又改口話三千年(商朝都係三千年前)
挖到有文字嘅嘢全部唔公開
挖到人類遺骸拎去驗DNA冇晒下文
有挖到有文字咩
有無諗過支国人身份話係就係,如果日本成功入主中原,就會有班垃圾書生9叫天命所歸,天皇萬歲,改國號「和」,當一個朝代咁包裝賣岀去。
你咁講我諗起佢地早幾年發現新原始人並叫佢做龍人,話係中國人嘅起源
可能挖到拉丁文石碑
何謂中華文明
好似話三星堆唔比歐美專家去認證?
中華文明

咁國際金融中心遺址呢?
三星廢墟入面d古代科技整唔整到3nm chip?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞