點解IB標出黎既T-bill Yield計唔到既

63 回覆
4 Like 11 Dislike
好簡單係數學問題
唔一定,唔定broker係可以唔同計法
公司債唔一定act/365,好似ubp咁,乜柒都用30/360
daycount呢家嘢真係可以好深,仲有乜野30e/360I, ACT/ACT,最多可以幾百樣玩法。其實真係好撚on9
利申:返工成日喺度估 d broker用咩daycount
因為做呢行嘅人十個有九個都係用 大概/9估
真正最清楚嗰個係背後set formula條it狗
講開呢d問題,dividend都同daycount一樣都好撚玄學,一牽涉到withholding tax、唔同ccy,就會出現唔同broker明明揸一樣多嘅貨但派唔同息
交流要留個名
programme prospectus 寫明點計30/360
如果會唔同咁a broker 同b買跟邊間
仲有咩要問?有幾個人都答左你點解係28日,你又扮睇唔到,你唔識中文定咩?

T-bill T+1 Settlement, Maturity date 收返錢

姐係你1月3日hold到1月31日,啱啱好28日

如果差一兩日你都咁準確計,買短債唔啱你,你計下手續費好過
就算係銀行定期,話係1月31日到期
究竟係1月31日00:01分轉入活期戶口,定係01:00,定係23:59先轉入
00:01 vs 23:59 都差咗1日
都係間間唔同,就算係同一間,都有機會個個月唔同(誤差一兩個鐘)
所以實際上d institutional trader邊得閒計到咁細d數,大部分trading決策都係睇大方向架咋。
佢個Bond係2月1到期,理論上IB 2月1會回返錢比你

當日因為派返cash比你,如果你hold到end of day,理論上IB要派一日interest (4.83% 嗰個),實際你睇月結單interests accruded就知有冇派
我想買美國債,但點解hsbc個買入參考價貴過岀面咁多,係HSBC要賺錢定係佢無update show 岀嚟?有無巴打知道?
hsbc本身好似買乜都貴過人,個個都係ib買美債嫁啦。
開個ib acct啦,股票都冇人經銀行買架啦,除非你係玩otc產品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞