娛樂台王家晴 CANDY@COLLAR 討論區 (2)

935 回覆
38 Like 33 Dislike

圖左
圖右

ViuTV原創劇《無人之境》將由下周一播映。劇集主題新鮮,故事講述一位平凡上班族,因為熱愛玩無人機,而無意中得知各家各戶不為人知的秘密。

COLLAR成員王家晴(Candy)劇中飾演一位幼稚園老師,而為了演好角色,Candy於首次排戲前已做足功課。她的劇本被幕後人員以「七彩繽紛」來形容,因為每頁都寫滿各式各樣的小筆記。除此之外,Candy為角色寫了整整兩頁紙的自述,希望藉此可以更加了解角色的內心世界,超有心機做準備!

Candy劇中不少戲份都與小朋友一起拍攝,其中一幕Candy需要擺出老師的威嚴,責備由小演員劉岦翹飾演的學生。由於Candy太入戲,嚇怕了岦翹,令岦翹曾經有一段時間,完全不敢跟Candy聊天。後來Candy積極與岦翹打破隔閡,二人最終和好,岦翹更主動親近Candy,Candy亦成功與小朋友打成一片。

至於岦翹劇中的角色就需要長時間扁嘴,現實中他卻是個活潑開朗的小朋友,所以roll機時經常忍不住笑,幕後人員都要不時提醒他要扁嘴。不過,岦翹純真的回答逗得全場哈哈大笑:「我喺現場好開心喎,我唔想扮唔開心!」

分集大綱

()因為熱愛玩無人機,而無意中得知各家各戶不為人知的秘密。

個劇名有少少誤會,以為係單獨去“緲無人煙嘅地方”
個人意見:因為大部分無人機係受規管嘅,只有“249克以下,兼有防護裝置”嘅娛樂型無人機,先至可以小心使用。
教人用無人機偷窺

教人用無人機偷窺

垃圾劇,應該冇咩人睇
未上即有負皮
教人用無人機偷窺

題外話:
2023年起,當局施行修訂《飛航令》後 (將250克或以上重量嘅航拍機納入規管),
大部分於香港境內拍攝嘅 "民間航拍景觀相與影片",幾乎絕跡。
現時大家睇到嘅,多數係當局或主流傳媒發放嘅航拍片。
(需經預先申請放飛航線,由受過訓練嘅持牌人士操縱,才能放飛)
我覺得,虛構劇集入面嘅 "放飛航拍機" 行為,喺現實或有犯法之嫌。
(真係擔心有觀眾會投訴此劇)

第4集(6月27日 星期四)- Summer的秘密

幼稚園教師Summer(王家晴飾)從小被家人規範,甚至連大學選科實習也要順從家人的安排。天天需要面對學生、上司等等接踵而來的壓力,臨近爆煲之際,她該如何選擇?阿巫和阿凌冷戰多天後和好,卻聽到隔壁單位傳來不尋常的打罵聲⋯⋯

https://hk.news.yahoo.com/viutv原創劇《無人之境》劇情-介紹-|-candy王家晴演活惡老師嚇怕小演員-戲外與小朋友打成一片-072649348.html

推!
著到咁靚去邊
又去邊
覆 #913:或會成為各類應援商品(包括生日應援)嘅素材之一。
另外,有冇《無人之境》嘅特色 Cap圖 / GIF 分享?
推純情斯文高貴小姐姐糖
行過路過,人人錯過,銅鑼灣都冇人識
佢哋喺平日行街,果D擁躉都返工返學啦,邊會刻意嚟見佢哋?
今晚到Miss Summer的秘密了
其實candy 都唔錯 點解娛樂台d 人成日當佢殺父仇人咁狙擊?
viu系原罪
跟風
傻鳩一日到黑po埋d九唔搭八野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞