香港國際航空學院推出「見習機師培訓課程」

89 回覆
40 Like 10 Dislike
機師都無以前咁馨香啦
因為無ICAO 無用 & 無人請,連香港空域都因為要符合國際飛行安全未必俾你無 ICAO 商用飛行。

飛強國線only 嘅人哋直接請 local flight school fg 平一大截。飛國際線同國內線2樣嘢嚟。

簡單講大多數國家嘅CPL 係跟 ICAO 啲例,然後互認。某國覺得我們不吃這一套,所以有自己一套規矩。跟啲又唔跟啲咁,你學完出唔到去其他地方用。

你大概理解成你學車果套交通號誌 & 駕駛態度 同主流嘅有3-4成都唔同。咁學壞手勢法,出面寧願重新train 一個都唔敢請。
其實大陸唔係都係屬於ICAO member state? 咁CAAC牌應該都係ICAO license?
呢幾年先入

大部分地方都要轉返 local 嘅牌,不過強國拒絕用英文教學話要減少溝通問題。齋飛國內係無問題,日本國內線都係日文。

不過你學時已經無ICAO English,手勢同習慣又唔跟國際慣例,你出到去轉條毛咩。
內地考完ppl 香港認?
自己考 cadet,唔係講難唔難,係講有無緣份
有啲學霸級數嘅人,反而唔收
有啲人中七畢業,做咗幾年唔關事嘅工,又反而收
當年 Hotel Man 收得好高
會考通常 25分以上,高考有1條A
點知畢業出到嚟,酒店嘅工,全部都要由低做起,而且讀其他科都可以報
點都有吸引力
喺外國 book 埋酒店俾你與空姐交流
入到去會唔會無人請
我堂弟想考想, 要佢自己老豆嘔80萬出黎
大伯走黎問

有無局內人知有無伏
我問過機師朋友話請人唔多
伏位係唔係個個啱讀
點解咁講呢
首先 E間學院同4間航空公司做左MOU
分別係 廚叉 / 大媽 / shuttle / hk cargo
話說呢Shuttle 就快有自己cadet program
廚叉就有心透過E個program 收DESO
HB 同 Cargo 就好大機會要你讀飽書先有得interview
So far 你可以當28萬買2個interview (UO & HX)
宜家E間學院
一班收大概24人 平均3~4個月收一班
朝9晚5咁讀 ATPL(A)
頭半年要考14科caai exam
分別係
Principle of Flight
Aircraft General Knowledge
Human Performance
Instruments
HK Air Laws
Flight Planning
Performance
Operational Procedures
VFR communication
IFR communication
General Navigation
Meteorology
Radio Navigation
Mass and Balance
至於你覺得自己可唔可以食曬啲Knowledge
再考到出黎 就睇你自己做化了
不過講到尾
入到因航就緊係比較低成本嘅path
一班收24人, 咁入面有幾多人真係搵到工有人請?
唔會有人答到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞