香港國際航空學院推出「見習機師培訓課程」

89 回覆
40 Like 10 Dislike
其實如果變成高過巴士司機一半左右嘅 wages/hr 會合理好多(個錢係 for 複雜性)

而家其實係貴在 training 嘅入門門檻高, 你試下全世界巴士牌都要考 1百幾十萬嘅話巴士司機都會變高薪職業。

有辦法壓低到入門價錢 先有可能因多人入行而降價。
入硬邊間?
宜家易入左好多啦
要係自己份糧度扣學費
疫情前仲有flight grading 先難入
HKE 出個SO 招聘 其中一個要求就係呢個program
呢個係興趣班嚟 出嚟唔一定有人請
當興趣班其實算抵玩

飛機牌香港人去外國讀都過百萬

Btw 都係俾啲有家底嘅人讀啦
但而家講緊讀完都唔係包生仔
講真,呢啲比有家底嘅人讀

分分鐘唔憂做,
只係純粹當興趣班拎個牌
有家底既讀
拎得80個都唔會窮

分分鐘淨係當興趣班

我就唔會擔心俾得起錢讀嗰啲
大灣區航空
分開嚟睇, 學費貴係一個問題。

一向非公司開俾自己員工嘅課程,有咩係讀完包生仔?
就算你 ivy 讀完水電/U讀law 都唔一定包生仔。
疫情前幾年已經無左flight grading
話窮倒不如話做到飛機都無時間打
why not both?
商用飛機飛行員執照。

其實搵唔搵得番筆學費
廿年前有呢D就唔洗讀五寶
機師真係移民無敵工
蟈製航空學䖾
屋企等飯開嘅人係唔適合考Cadet
咁好老實 讀渣飛機通常都唔係成績好
正路都唔會有MBBS POLY五寶果種高分

通常都係純SCI 純語文 果D水泡科級數 呢D出黎得D兩皮都冇又冇前景既工
讀個機師出黎最低賤都起碼三皮 已經嬴兩皮 一年都爭廿幾萬 仲未計長遠
點都賺得番啦
本身搵緊兩萬幾個班?讀完至3皮
仲有專做貨運嘅AHK
不過都係under 國泰嘅
請咗嘅話絕對揾得返

不過唔係個個都請,睇果期行業人手需求。
外國係會有 frozen ATPL牌都唔請,有啲要去到菲律賓飛偏遠自殺式航空。
btw, 成日話缺人嘅其實係議緊有幾百個鐘 on belt 起跳,有一定經驗嘅 pilot。

得個商用牌minimum flying hours 嘅其實一啲都唔值錢 & 一般好少航空公司會請。所以好多人走去揸農用機 / 教人揸嚟儲 flying hour,呢部份通常無乜錢賺。

果期唔缺人嘅話,有時會睇埋啲 flying hour 係咪 jet plane呢啲細微嘢嚟揀人。
點解唔去內地受訓嚟壓低個成本?
學費成80萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞