【香港工程界面面觀】揭露 註冊專業工程師 與 持綠卡的無版工程師之間 的異同

130 回覆
16 Like 124 Dislike
屌 叫班人做人中之龍記得讀BEng

唔好讀物理學 呢d BSC 已經幫到好多人
科學又好撚好咩! 講句科學狗仲低賤過工程狗
讀BsC 又好好咩 Bachelor of Science仲臭過BEng
所以話BsC 真係垃圾學位

得班BsC 狗先會做地盤佬
連個名都無 到時真係搵撚人讀
得番全部弱智ive仔

大學畢業果陣無牌跟住已經夠痴線
實情就係大家都具備一定engineering skill
掛得工程師依個名, 點都係做緊工程既野
而班老板價低者得, 層層壓榨
舊錢就係唔夠養起全部工程師
事實係,識人做eng 要自己開墨剷泥
無必要攞另一舊垃圾相比
真係咁不幸讀左BEng, BSc
又轉唔到, 真係讀書果幾年
專心研究點考做公墓員
做個ACO 都好過做工程狗同Lab 狗
工程 真係 三間大學出黎 就認真考埋個牌佢
唔同世界
仲諗住考牌? 咪on9 啦

"話說一直以嚟大家都係响香港考,不過passing rate甚低,有board member報稱只有30-40%, 香港考牌太多潛規則(潛規則包括Consultant出身最低限度有6-7年經驗先會比英國牌你;Contractor十年或以上;要有業界猛人加簽及圈子中人更容易合格等等)"

問﹕有時會聽到"某某人有工程師牌",點先算係"有工程師牌"?
https://lih.kg/3575409
有無牌到最終都唔會做consultant
做consultant人工比唔到出黎
以前移民潮之前考完牌有部分會落大判/二判
講真地盤既野做一兩個盤已經可以習慣,肯學肯落地盤既要上手唔會話好難,同期有成班人同你一齊組隊升級,只要初期唔好得罪老總好快就可以融入。
你話判頭唔識design既時候,不如諗下依家有邊份tender唔係grad e fyp質素要落地盤執。
好多經驗都係transferrable skill,有現場見過實物實際要點做好易幻想到,同樣地熟design熟submission再在現場睇完都可以易上手
呢行係行paper engineering多過行professional。
但判頭唔會入顧問最主要原因都係人工&轉入去要重新開始。
當然依家client有位大家都會簡入client

另外有無牌係睇大家有係需要去考
要升職轉工有個牌始終叫做有入場券
中後期轉工通常都係睇你C+x多過total年資
衰d咁講公司唔會等你個牌開飯

師兄唔好剩係聽人地講,最基本check下linkedin人地條路,問下身邊既人人工/條路點行
睇下自己既工作同老細既工作係唔係同人地up既一樣
好多時d野以訛傳訛,本身講出黎果個可能係講笑心態,傳多幾次就會被人當真理
真正既engine係要識落手做同落到手做
無牌既ae個工作性質
其實真係打雜
工程一腳踢
工作量多
責任多
個人工差距可以好撚大
大部分工程畢業生唔知自己既位置
以為自己係人中之龍既工程師
實情係工程學士只係水泡科
係有料就jupas直接讀law 讀醫啦
唔好以為垃圾讀完engine degree畢業就變人中之龍

人最緊要有自知之明
mc有n展掛牌就得
有好多n展幫手做野
地盤入邊 邊撚個無綠卡?
要肯學肯做
有料 可以考牌證明自己
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞