【香港工程界面面觀】揭露 註冊專業工程師 與 持綠卡的無版工程師之間 的異同

130 回覆
16 Like 124 Dislike
係,「工程師」並唔係法例保護既protected title,香港就算冇牌 都可以叫工程師。只有「註冊專業工程師」/「RPE 」係法例保護既title 。

香港的建築工程行業中,一般可以分兩種工程師:一種香港工程師註冊局 (ERB) 認可的「註冊專業工程師」(RPE),另一種則是只持有綠卡(地盤平安卡)的無牌工程師。這兩者在資格、職權及市場價值上有顯著的區別。

註冊專業工程師,即RPE,是經過香港工程師註冊局 (ERB)嚴格審核並取得資格認證的工程專家。他們具備由香港工程師學會(HKIE)認可的工程學士學位,並已完成至少四年的相關工作經驗,經過專業評審考核,具備了在香港獨立執行工程項目的資格。RPE在香港工程界享有較高的認可度和信任,負責的工程項目範圍廣泛,從設計到項目管理均可涉獵。不論工程開始進行同完結,佢哋都需要簽署好多 法定文件。在薪酬方面,註冊專業工程師的月薪通常在HK$50,000至HK$100,000或以上,具體取決於其專業領域和經驗。

另一方面,持綠卡的無牌工程師雖然可能具有相應的工程知識和技能,但未經過HKIE的全面評審認證,因此在執業範圍和專業認可度上受到一定限制。他們可能在工程項目中擔任技術支持或輔助角色,而無法獨立承擔法定的工程責任。持綠卡的工程師的月薪一般較低,根據經驗和職位不同,薪資範圍一般可能在HK$15,000至HK$40,000之間。

香港工程師學會(HKIE)是本地工程師的 法定專業機構,為工程行業制定標準和規範,推動專業發展。MHKIE是學會的 正式會員,必須遵循 HKIE的專業指引,並參與持續專業進修以維持其註冊狀態。HKIE 會向正式會員(MHKIE)發出一張 金卡會員證,以供核實身份。MHKIE 一般都會同時向 香港工程師註冊局 註冊成為 「註冊專業工程師」(RPE)。而持綠卡的無牌工程師,雖然不受HKIE註冊工程師的規範限制,但他們仍可參加HKIE舉辦的專業培訓和活動,不斷提升自己的專業水平。

當然,無論是持 HKIE金卡的 RPE還是 持 平安綠卡的無牌工程師,在香港這個不斷發展的都市中,都扮演著重要的角色。RPE以其專業資格和豐富經驗,引領著行業的專業標準和創新發展。而持綠卡的無牌工程師則以其實用技能和勤奮工作,支撐著日常工程的運作與實施。兩者共同為香港的基礎建設和工程技術進步貢獻著力量。

仲有部份人係持有英國「特許工程師」/“chartered engineer”資格,其實香港都係給予同等認可。去到呢度就比較複雜,唔詳細討論。

HKIE金卡:

平安卡/綠卡:

註冊工程師 查冊網址:

專業註冊工程師(RPE):
撳下面條link, 之後撳search RPE, 再打全名就可以查到 某個人係咪RPE
https://www.erb.org.hk

香港工程師學會 會員(MHKIE) :
撳下面條link, 再打全名就可以查證 某個人係咪MHKIE
https://www.hkie.org.hk/zh-hant/membership/search_member/
延伸閱讀

問﹕有時會聽到"某某人有工程師牌",點先算係"有工程師牌"?
https://lih.kg/3575409
另一種則是只持有綠卡(地盤平安卡)的無牌工程師

講到N展好似雜工咁
仲有部份人係持有英國「特許工程師」/“chartered engineer”資格,其實香港都係給予同等認可。去到呢度就比較複雜,唔詳細討論。

去英國chart 仲好過係香港玩圍威喂俾人撚啦
偏偏最重要的唔講
咪撚水人入工程啦撚樣!
在香港, IT狗只有張白卡
教育更稱心
就係話你知, 係香港做工程
無背景, 無關係, 埋唔到堆, 係衰撚過隻狗
又係你,ot o到宜家先幫hkie出post
仲水鳩人入行
無牌同學師有咩分別班所謂工程師
因為實在太複雜
又要講邊個會認可
乜嘢叫RRA
其實公眾真係好難明白
問問而移英工程撚, istructe 晌英國有冇so?
工程師唔洗落手做但要OT
學師要落手做但唔洗OT
學師都有師父帶
埋唔到堆工程師咪自己打雜一腳踢
現實係無牌都係做緊有牌既野 搵有牌既人工
所以報大學就諗清楚
唔好以為讀到個BEng就可以搵到豐衣足食
讀完個degree, 仲要過多一次篩選
全港的註冊工程師只有不足20000 個
註冊醫生有15928
註冊護士(普通科) 46,935
小學教師 27407
中學教師 29586

每年8 大出幾多個BEng 學位, 就知道讀工程, 真on9
你講得啱
如果只係計RPE 其實唔夠一萬人
如果計MHKIE 都係得16000人
香港認唔認國內啲工程師㗎
直接d講engine既問題就係technical grade同professional grade都叫自己做工程師,而其他專業資格係會有分別,護士就係護士,醫生就係醫生
有牌工程師 去做consultant
冇牌嘅落去run地盤
講完啦 唔洗咁執著啦

有牌嘅工程師唔識地盤運作 唔識同人溝通 都唔會喺地盤生存到啦 run地盤最緊要快同賺錢

相反 冇牌嘅上去做consultant design一樣企左喺到
是但啦
做mc都係睇你識唔識做
有牌唔識做都會out
利申 有ice 同engineer Australia
冇考hkie
呢個post淨係教人搵hkie
呢期旺 拎住civil HD都可以人揀工 周圍跳幾千幾千咁上

但長遠嚟講 有牌嘅都係一個保障
簽名始終值錢個做牛嗰個 計劃移民都有著數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞