問﹕有時會聽到"某某人有工程師牌",點先算係"有工程師牌"?

99 回覆
45 Like 68 Dislike
exclusively有牌先準叫engineer
最低人工果個都40k 啦
有心捱低人工唔怕遲? 你做開皇帝問人做乜唔食肉喎。
咁又唔係話 淨係做左呢樣野就解決到個問題
仲有好多野都要改善先得

但禁止d垃圾自稱工程師我覺得起碼係唔難做 而又有少少好處
應該算係值得做

btw 護士係要有牌先做到
垃圾傻鳩 讀完個長者看護都唔可以自稱係護士啦(但有冇法律support我就唔肯定啦)

咁點解傻鳩垃圾讀少少工程野又可以俾佢自稱工程師
好有道理
拎MICE點算
營造師真係群魔亂舞
營造師真係群魔亂舞
好多公司都唔會有個真rpe 係度,最多有個合作開幫手簽名掛名
CIBSE係英國比人叫Mickey Mouse club,創會遲,又少人,最重要BSE主打高樓大廈,英國主打屋仔,起碼英國冇香港咁多抄業樓先,顧問做冷氣水喉正正經經請機械仔咪算
E&M二判打上通常都有坐堂RPE既,三沙就真係比錢d6,70歲退休人士掛名,上名咇job
講來講去都係一個小圈子
要一個小圈子

何必話人小圈子
行唔到Scheme A 係咪意味有十年工作經驗都無可能考到牌?
點會
career appraisal 考ice咪得
邊間MC有呢啲價
Bachelor唔係工程可以點入行
再讀過master
淨係見過啲19 bs會叫自己ir
坐堂既有幾多時間會掂工程可能做行政,等d細掉上黎簽名就算
BS人主要考MCIBSE+CEng, 以前有兩個途徑,一個係搭飛機過英國CIBSE考,一個係香港CIBSE HK branch考。不過今時今日只淨返一個途徑,就係香港考。
話說一直以嚟大家都係响香港考,不過passing rate甚低,有board member報稱只有30-40%;
忽然間响十年前即係2012-2013年有個茂梨覺得香港考牌太多潛規則(潛規則包括Consultant出身最低限度有6-7年經驗先會比英國牌你;Contractor十年或以上;要有業界猛人加簽及圈子中人更容易合格等等),所以仿效Institution of Civil Engineers ICE班人搭飛機過英國考,嗰陣英國CIBSE總部好錯愕以為佢填錯考試地址,點知佢原來真係香港讀書香港經驗但選擇英國考試,CIBSE英國總部負責人話,佢响度做咗十六年,第一次見有人係佢工作地方有CIBSE branch嘅情況下專登搭飛機飛半個地球去揀個陌生地方考試。此茂梨最後成功咗一戰成名,以四年工作經驗一舉攞到MCIBSE+CEng打破晒香港咁多年嚟嘅考牌潛規則,佢成功後亦好樂於向同行人分享飛英國考以繞過香港嗰套潛規則嘅經驗,結果之後幾年越嚟越多人跟呢條路攞到英國牌,隨住越嚟越多人咁做,香港branch發現咗再同英國CIBSE總部傾落閘,唔再比香港人飛英國考,佢地要求香港經驗嘅人一定要留返响香港考。最終CIBSE响2018年尾19年頭正式落閘,所有香港工作經驗嘅人不得再飛過英國考,只能留响香港原地考。

淨睇依段, 有志之士都係盡早唔好入行啦
其實你係咪hkie嘅員工來
咁工程界係咪政府最高人工? 識個friend做到隻狗咁返一至日,我勸佢考政府。佢同我講佢係政府出黎,話高人工先至做私人。

我麻麻地信佢。就算真係高人工都無必要咁辛苦自己
CIBSE 姐
Civil ICE果面 傳統上都好多人飛去英國考
完全冇問題

ImechE IET 都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞