問﹕有時會聽到"某某人有工程師牌",點先算係"有工程師牌"?

99 回覆
45 Like 68 Dislike
答﹕

香港主流係用"英國牌"同"香港牌"兩種。

最起碼有equivalent to MHKIE(BSS/ELL/MCL)嘅"MCIBSE/MIMechE/MIET" + "CEng" or MHKIE or R.P.E. 先可以算係"有工程師牌"。

香港牌

同樣以某人陳小明為例,佢卡片可能係

"Ir Chan Siu Ming MHKIE(BSS), R.P.E.(BSS)"

MHKIE = Corporate Member of Hong Kong Institution of Engineers 香港工程師學會會員;香港工程師學會係由香港法例第1105章<香港工程師學會條例>下成立嘅法定機構;

(BSS) = Building Services Discipline, 係HKIE下面廿幾個專業界別入面其中一個;當然仲有其他專業介別,如(MCL) = Mechancial Discipline; (ELL) = Electrical Discipline;

Ir = Engineer, 只有獲得MHKIE資格嘅人先可以响個名前面放"Ir". 根據MHKIE張證書所講,"Ir" pronounced as "engineer" is the abbreviation for the prefix of Corporate Members of the HKIE; 至於點解Engineer 係Ir? 據頭條日報[1]所講,工程師學會晚宴上主席話,工程師Engineer係來自拉丁文"Ingeniator", 再拆解分別係由"ingenium(聰明)及ingeniare(創造)組成;

*延申一下,最近MHKIA嘅建築師都會响名前放"Ar."; 有MHKIS嘅測量師會放"Sr"; 留意,"Ar."後面係有一點".", 而"Ir" "Sr" 後面係冇一點;

R.P.E. = Registered Professional Engineer 註冊專業工程師,係由香港法例第409章<工程師註冊條例>下嘅"工程師註冊管理局"所頒發嘅專業資格;如果你已經攞咗MHKIE(BSS)滿一年, 只要交每年$600比"工程師註冊管理局",就一定可以攞到R.P.E.(BSS); 即係有MHKIE, 不等於一定有R.P.E.; 但有R.P.E., 就一定有MCIBSE/MIMechE/MIET + CEng or MHKIE. 至於攞R.P.E.有乜用?下面會再講。要留意一下,响香港,任何人都可以自稱"工程師",但"註冊專業工程師"或"Registered Professional Engineer R.P.E."呢個稱呼或類似稱呼係受法律Cap.409<工程師註冊條例>規管,真係有呢個專業資格嘅人先可以用此稱呼。類似"醫生" "建築師",响香港呢啲稱呼都係受Cap.161<醫生註冊條例>; Cap.408<建築師註冊條例>所規管。

香港BS industry, 攞BS工程師牌嘅途徑普遍會係點?

一般人都係先攞英國牌MCIBSE/MIET/MIMechE+CEng, 然後再經RRAs轉返MHKIE(BSS/ELL/MCL)及R.P.E.(BSS/ELL/MCL)

BS人主要考MCIBSE+CEng, 以前有兩個途徑,一個係搭飛機過英國CIBSE考,一個係香港CIBSE HK branch考。不過今時今日只淨返一個途徑,就係香港考。話說一直以嚟大家都係响香港考,不過passing rate甚低,有board member報稱只有30-40%; 忽然間响十年前即係2012-2013年有個茂梨覺得香港考牌太多潛規則(潛規則包括Consultant出身最低限度有6-7年經驗先會比英國牌你;Contractor十年或以上;要有業界猛人加簽及圈子中人更容易合格等等),所以仿效Institution of Civil Engineers ICE班人搭飛機過英國考,嗰陣英國CIBSE總部好錯愕以為佢填錯考試地址,點知佢原來真係香港讀書香港經驗但選擇英國考試,CIBSE英國總部負責人話,佢响度做咗十六年,第一次見有人係佢工作地方有CIBSE branch嘅情況下專登搭飛機飛半個地球去揀個陌生地方考試。此茂梨最後成功咗一戰成名,以四年工作經驗一舉攞到MCIBSE+CEng打破晒香港咁多年嚟嘅考牌潛規則,佢成功後亦好樂於向同行人分享飛英國考以繞過香港嗰套潛規則嘅經驗,結果之後幾年越嚟越多人跟呢條路攞到英國牌,隨住越嚟越多人咁做,香港branch發現咗再同英國CIBSE總部傾落閘,唔再比香港人飛英國考,佢地要求香港經驗嘅人一定要留返响香港考。最終CIBSE响2018年尾19年頭正式落閘,所有香港工作經驗嘅人不得再飛過英國考,只能留响香港原地考。

攞到MHKIE嘅其中一個好處係,有MHKIE一年後, 係一定攞到R.P.E.; 但只有MCIBSE+CEng可唔可以直接繞過MHKIE去啦"工程師註冊管理局"攞R.P.E.? 答案係得嘅,只要你個MCIBSE+CEng滿一年就可以申請,不過都會經RRAs嘅相同翻閹機制,兼且極大可能會被要求考埋Essay. 攞MHKIE除咗穩攞R.P.E.呢個好處外,另一個好處係,擁有有效嘅MHKIE嘅會員卡(金卡),係可以當入地盤必須嘅平安卡(綠卡)嚟用。見圖﹕

MHKIE除咗金卡之外,仲會有一張cert:

不過,綠卡三年續一次每次$150;而金卡就要年年續會費每次$2050咁上下。最大好處或者只係楂金卡入地盤係身份嘅象徵,同埋方便續R.P.E.。

而R.P.E.又有啲乜好處?就算你有齊MCIBSE+CEng, or MHKIE都好,係唔可以加簽任何香港嘅法律文件,只有R.P.E.先可以,簽得啲乜可以見本blog嘅另一篇<一文睇晒註冊專業工程師可簽署嘅法定文件>。R.P.E.(BSS)加簽得嘅文件覆蓋唔同政府部門嘅風火水電submission。仲有就係,由上述HKIE嘅金卡或cert係唔會知道你屬於HKIE邊個discipline, 要R.P.E.張cert及卡先睇到。

另外,只有成為R.P.E., 先夠資格做香港法庭嘅專家證人,不過斷估都冇乜機會用到。

下圖係R.P.E.張cert同card:

認識建造過程及團隊作業 - 屋宇設備工程師
https://lih.kg/3540272
政府現正招聘工程師及屋宇裝備工程師 (每月港幣75,585元-116,165元))
https://lih.kg/3538006
考牌使唔使唱傲程?
誓師 上莊咁
非consultant 非contractor 可以點考牌?
入咗會之後可能要唱
如果公司有提供scheme A
有機會可以申請去second 其他公司
去拎到考牌所有competence 需要嘅經驗
入返consultant先再考
玩交友app喺自己個名前面加Ir兩個字溝女會唔會容易啲
一句講曬,只要工程師好似建築師,醫生,教師等等,無RPP一律唔可以自稱工程師,只可以叫工程助理,工程文員,工程雜工,話之你叫乜都好,就係唔可以叫工程師
咁真。工程師先會值錢
又加多單
真知灼見
陰公
係咪好似仲有個咩營造師Cr
搞到我好撚亂。。。其實香港地仲有啲咩類似呢啲偽專業title
無用 都係地盤佬
張野放左係屋企封塵
有牌工程師會唔會好似九A乾收銀咁互屌?
九A Senior屌9 GE垃圾
啲傻閪有數據駁唔到 淨係識鳩吹
阿豬阿狗都當自己工程師 然後話工程比狗做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞