美股認真討論區 MMMCDXXXIV

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
唔悲觀唔得
情況等於10年前住上水班人咁慘
而情況仲嚴重10倍
聽日有冇投票率直擊

我哋會唔會學呀china Joe, until we score
我哋幾時可以喺大灣區郵寄香港投票?

點解我哋比卡超特首唔咁樣搞
我成日都話我哋中國有自己一套唔應該學西方

但係阿祖嗰啲好嘢你都唔學
【別人恐懼我貪婪?唔係咁易㗎】

當還有很多人認為:港股很多其他人出現恐懼,應該跌完?
其實代表的是:市場未全面恐懼,可能未跌完。

期待自己是遊戲中的倖存者時,只是一廂情願的幻想,是在抽象猶豫中衍生出的直覺
投機是一場又一場看誰能活到最後的博弈遊戲。

#不過不是每次的魷魚遊戲都是悲劇收場的

tldr: SQ $289 no bullshit
有資本主義特色的社會主義
SQ 你愛股
直接答佢 唔結
本週看點
12/11(一) 財報 : CASY、ORCL

12/12(二) 經濟數據 : 美國10年期國債競拍-最高收益率、CPI& Core CPI

12/13(三) 經濟數據 : 美國PPI
財報 : ADBE

12/14(四) 經濟數據 : 0300 FED利率決議 & 0330 鮑威爾開講、美國零售銷售、
進口物價指數、商業庫存
財報 : COST、波克夏持有的LEN已創下新高

12/15(五) 經濟數據 : 紐約FED製造業指數、工業產出、Markit製造業&服務業PMI

---------------------------------------------------------

COST
1. 營收:789億美元(YoY +9.5%) ;EPS:4.86美元 (YoY +15.7%)。
2. 好市多上季全球同店銷售額YoY +1.1%,美國部分僅成長0.2%。
3. 電商銷售額下降了0.8%。公司表示,這是因為消費者在高價和非必需品上的支出減少,
而這些商品在線上銷售的比例較高。
4. 好市多仍然依靠低價的必需品和忠實的會員基礎,維持整體銷售的強勁表現。
上季會員費收入也增加了 13.7%,達到15.1億美元。
5. 公司預計未來會調漲會員年費,但沒有具體時間表。
聽日係咪人類歷史上投票率最大嘅一次下降
學牙祖做數咪得
三個腐皮

黃金下一個週期就係我地呢代人嘅財自機會
https://lih.kg/3573189
所以me 成日話, me 帶領潮流

tldr : $200

林燕玲今晚個look 係咪痴撚線.............
https://lih.kg/3573419
師兄見你食咗八個腐皮
畀個投資建議你
long call 0dte IWM
yolo

https://twitter.com/jasongoepfert/status/1733136670331953471?s=19
我識分析而家就唔係190幾蚊

totally no mood
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞