一樣野講明唔會減息

94 回覆
15 Like 97 Dislike
Bro is living in 2021
係呀我都覺太多假膠。縮表lee d 係源頭控好控滿雖然唔及加息咁有乘數效應。但感覺係實在d. 市場唔係話睇好個增長就可以再債㩒債,一定有正比成果。

我地仲可以係價值上直接計計添。不過力度夠唔夠真係唔識分析。特別現在ai行業出左黎。唔識平價。

邊到既財經台好吹d 水平高d
你地兩位先得淡笑仲講財經水平

縮表?縮左去邊

fed一邊縮 財政部同拜登一邊派錢發債
唔明咩縮左去邊? 現在咪縮緊?定我活係平行時空,縮左成年啦wor。

縮表係減,又唔係一下到0,舊債到期咪發新債,只係同上一期比發少左新債,咁咪叫縮表。定你講其他。係我唔識定大家搞錯d咩。

你講既派錢發債係講緊咩,係咪講緊國債。唔係講國債佢發咩債。get 唔到。

咩財經台有水平d,我只係一個業誤投脂者。無咩水平。
樓主講撚完一大輪都係9up 你以為長期高息真係無後果任玩咩 聯儲局feel 到就來經濟衰退就會減返 令d 企業唔好執粒
縮你老母咩 連基本少少財經邏輯都無係度鳩up

縮表無縮緊fed買債嘅力度,因為調整短期利率係唔足以控制市場價格,所以先要用縮表呢個手段去控制埋長期利率,繼而控制通漲。

但美國財政部呢兩年係同fed行緊相反政策,政府支出不斷擴大,發債有增無減,基本上同fed嘅縮表打左個和令到縮表效果可有可無。

而家通漲降落黎嘅主因唔係因為縮表,而係油價無再升,fed出口術控制通漲預期,疫情後供應鏈回歸穩定,同埋美國佬已經駛哂疫情派嘅錢

所以你話縮表係源頭控制通漲真係戇鳩到不得了,因為縮表縮左等於無縮
美國政府發債同聯署縮表就兩樣野黎
美債係暴升緊但聯署局同樣少左印錢去買美債。
加息定滅息好睇美國政府財政,而家俾息都佔總收入1/3,換番新債就更加仆街,除非財政收入大增,唔係美國一定會減息。
樓主根本on9 仲講加息
息口正常返清咁d冇實力既zombie都係好事
你真係唔識
其實縮表同發債係無衝突
例如五年前我發債 100 蚊
五年後到期
之後我淨係發 50 蚊
sorry 我都一時9左。

你個point係國債無人接

我個point係縮表射d債出market

而兩個point都係要睇個market接唔要d債。

而d債有無人接同個yield 有關,美國發債100蚊有70蚊比美聯儲買左30蚊比私人市場買。

而通脹預期, 國債個yield實數, 美聯儲息口應該係咩關係?求教。我都知我自己語癌!
認真唔識經濟唔好講太多會柒
咁你可唔可以分享下,唔識求教
我都講錯
係 Fed 買少啲債
唔係發少啲債
咁都比你呢d小眾知,你咪變大富翁?
我富唔富就唔知,但討論區唔係就係用黎傾下分享下。唔係下下得假膠。
事實就係market對fed%嘅expectation永遠都係錯
我記得咁多年嘅大行對fed% forecast全部都係錯到離哂大譜
上年前年加個時個個都屌鬼
事實而家fed真係壓到通脹之餘
經濟都繼續grow到
你講到眾人皆醉你獨醒咁,好難分享姐
估個班樂觀 做個班悲觀

fed每次都做錯野添

21年年尾又堅定話係短期通漲 結果呢
unprecedented event黎講廢老鮑個時的確係錯判
但而家如果論黎講
廢老係贏咗
減定存息大鑼大鼓我真係幾好奇佢既用意
想幫周末新鴻基推新樓盤造勢?
但anyway都變左提醒存戶走資去其他銀行, 感覺石頭腳多過有實質意義
講啦。都係9up下姐。
下下真野又唔講,只係講埋d假膠野。香港係咪真係無討論區可以傾。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞