一樣野講明唔會減息

94 回覆
15 Like 97 Dislike
咁係你悲觀姐, 我睇到既係減息既好處
我都係咁諗。但減既前提係d cpi 受控。個個咁樂觀 結果就唔會受控。結果就唔會減。
點解個個都認為0息左右先係正常
點解唔可以5%係正常
唔覺得下年會減好多,什至只係維持息口
你覺得點唔重要
市場覺得點先重要
而家全部人賭緊上半年減息
就業率咁高又真係睇唔到有咩需要減息。到時唔減息,市場有落差又係跌
香港仲息口高企頂唔撚順喇
個個收埋哂d錢做定期 無哂流動性
全世界貨幣都貶 得港紙掛美金一齊升
但自己港幣又無需求
我流去平d滙率既地方唔好
結果左右不是人
我都係咁諗
佢唔識打個喺字
喺度係係係咁睇到頭痛
Bro market consensus is -0.25 in may
我認個聯儲係垃圾既。分分鐘比個market夾到佢話要減。但都係減好少姐。其次理論上加減個主次理論上係應該FED自主話事,唔係下下慢幾拍。

當然你講個market咁吹緊。垃圾FED可能都跪。不過正路如果係叻人就唔應該既,可惜佢垃圾。

on9仔掌權真係難估。講到底加定減唔係睇數據,都係人治決定黎。
5%最好成世啦,而家香港cpi 都無5%,咩都唔駛做儲錢定存就已經free money
好好笑呀
5%根本就唔高
講撚到可以財自咁
5%唔敢講但係2至3% 可能真係會維持成世
easy money 左咁多年,吸毒變左常態
2-3% 息基本過基本法啦,係2020年後-2022 年又qe,又
低息到仆街,根本唔合理
2023仲供應鏈
睇on rrp,繼續QT多5個月就會見底
到時真正喺銀行收水
經濟&Cpi好難唔跌
Fed見到數據後先開始減
Match市場預期
利率高唔高對比CPI 架啫,通漲低甚至通縮既話,5%free money 都夠食。

一個城市無熱錢流入、人又外流既話,低通漲/通縮都好正常,港元又掛勾美元,高息焗住跟,我上述講嘅情況唔係無可能。 港元撐到幾耐就另一回事喇。
2023仲通脹
雖然想同意佢
但你講嘅的確係事實
你同意咩先,兩位ching講既都係係道理既觀點wor.係唔知market點跟姐。
終於有正常人
連登財經水平真係得淡笑
我都係唔在乎果5%
但就你嘅論據,我就同意係事實
不嬲講明2% inflation target 咁3-4厘fed rate 好合理
咁係因為你本細
我睇到既係本金大帶黎既好處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞