特斯拉Cybertruck不鏽鋼車殼是噱頭?網友狠踹實測結果曝

124 回覆
19 Like 7 Dislike
特斯拉Cybertruck不鏽鋼車殼是噱頭?網友狠踹實測結果曝 | ETtoday車雲 | ETtoday新聞雲

▲特斯拉Cybertruck踹車門 。(圖/翻攝自抖音)
▲特斯拉Cybertruck在12月首批交車,就有網友狠踹不鏽鋼車門測試其堅硬度。(圖/翻攝自TikTok)

▲Tesla Cybertruck電動皮卡。(圖/翻攝自Tesla)
▲Tesla Cybertruck電動皮卡採不鏽鋼車殼設計,具有減少凹陷、損壞及長期腐蝕,維修簡單快速的優勢。(圖/翻攝自Tesla)

▲台灣特斯拉Cybertruck。(圖/翻攝自台灣特斯拉官網)
▲台灣特斯拉官網也以放上Cybertruck資訊,預計最快2025年交車。(圖/翻攝自台灣特斯拉官網)

https://www.instagram.com/reel/C0Ugt61iGk_/?utm_source=ig_web_copy_link

記者林鼎智/綜合報導

歷經4年等待,特斯拉(Tesla)Cybertruck電動皮卡終於在12月首批交車,而Cybertruck其中一大亮點就是堅硬無比的不鏽鋼車殼,有網友就親自「飛踢」實測,結果Cybertruck的車門毫無凹陷變形,甚至是一點痕跡都沒有。

特斯拉官網資訊指出,Cybertruck採用超硬不鏽鋼外殼設計,無烤漆、自然也就不掉漆,而且不鏽鋼外殼還可減少凹陷、損壞及長期腐蝕,維修也簡單快速。影片中只見網友連踹Cybertruck車門好幾下、甚至還找來曾參加MMA的選手正蹬狠踹,最終車門都無凹陷、變形情況,而且在無烤漆情況下,即便日後在外面停車,也不用再擔心Cybertruck被其他車輛磕碰掉漆。

影片底下的網友留言也很有趣,有人認為「踢太小力」,「像你這樣踹沒有一台車會凹」、「你稱這個叫做踢?」、「你這踢法任何一台4x4結果也一樣」,但也有人覺得這項實測「看起來真好玩」,並且敲碗下一個測試就是「車頂測試」、「防彈玻璃測試」,Cybertruck確實也吸引不少熱烈討論。

Cybertruck不僅有不鏽鋼外殼,就連玻璃也有防彈功能,可抵擋112km/h的鋼球衝擊、第4級冰雹衝擊。動力上,目前共有單馬達後驅、雙馬達4驅、3馬達4驅車型選擇,售價則是60,990美元-100,000美元(折合新台幣186.7萬-306.1萬),台灣預計2025年交車。

https://speed.ettoday.net/news/2636033
萬一凹左要整幾多錢?
Teslun: 我已迫不及待好想玩玩了
咁都唔計踢係咪要搵職業MMA/足球員黎踢先計
SpaceX的Starship同呢架Cybertruck都係同一種特殊不鏽鋼
呢隻料係連上太空都無事點解會有人會覺得踢得傷架車
一睇個標題就知又係d垃圾台狗媒體
有冇撞擊測試睇吓
我估同iphone 一樣, 係新車價錢ge 8成, 等你覺得買過部抵D
「像你這樣踹沒有一台車會凹」

建議周街踢下
可唔可以出部房車?唔怕開門 L
想睇撞擊測試
呢架嘢揸去打劫一流
GTA會唔會有
Mat Watson咁都叫網友
撞車塊不鏽鋼會唔會湯死個司機
車殼防唔防彈
硬成咁對行人來講只會更加致命
等睇Teslun喺香港撞到人變肉餅
Teslun : 今鋪只有我炒人架車,無人可以炒到我架車
如果防彈嘅話好切合不久未來﹐因為戰爭愈嚟愈近
新車冇得頂 壞咗冇得整
如果放得落香港啲停車場
有效防止開門撚

不過如果有cybertruck開門撚
殺傷力巨大
甚至還找來曾參加MMA的選手正蹬狠踹

咪搵左囉
坦克都穿 呢啲濕碎啦
可能直接切割車身
物料太獨特,最後都要返廠搞,今次溶囉。

香港teslun 炒親都係大獲野,防飛彈都頂唔住啦,一定係要大執
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞