美股認真討論區 MMMCDXXX

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
係中咗LGBTQ+ 先啱
係咪果條香港人要講普通話,講到逐句剪嘅傻閪
香港人黎架?我冇睇過以為台仔黎
果期班牛市股神全死哂
有個馬面 Money Manta都無做
好似話係新加坡
pton
當時啲kol真係唔識嘢
上嚟呢度抄下功課買下鈾
今日你披床閒閒地收返幾百萬一個月
嗰時睇啲kol對住嗰啲psg喺度打J
預計長來幾多年之後點, 所以justify而家嘅股價
你哋做過生意未㗎, 呢啲嘢邊撚有持續性

呢個世界最有持續性, 可預測性嘅就係好透明嘅elasticity supply and demand, 究竟邊個仲可以喺條乳溝度夾條線出嚟

如果今日石油夾到200蚊, 阿祖會放曬啲spr

如果今日nickel 夾到 to the moon, LME 會打茅波

但係有冇人發現有一樣嘢點夾法都係冇政府/market maker 會理

tldr: uranium
幾年前歐美幾鍾意revolut, 唔知而家點
下年香港地產商揸住嗰啲貨
公平值重估
同埋撻訂勾返將來嗰個預計收入減咗佢

條數都好金下
其實點解仲會睇淡
美國通脹見頂呢個真係決定性既利好因素
講緊2022年成個跌市99%都係跌緊通脹同加息
而家通脹見頂, 息就黎加完
仲可以點跌?
fomc=唔跌
非農=唔跌
衰退=減息=爆升
仲有咩理由睇淡?
呢段嘢原本邊個講㗎
唔記得邊位交液員
新鴻基地產(00016)及港鐵(00066)發展的天水圍輕鐵天榮站第1期YOHO WEST,周六(2日)首輪發售350伙。

市場消息指,截至下午約2時45分,項目是日已售出約107伙,當中約67伙於A組時段獲揀選。

項目於早上8時半起在南昌V Walk 商場售樓處展開銷售程序。準買家按抽籤結果分批到場報到,輪候進入售樓處,並不時出現排隊人龍,氣氛熱鬧。

是日銷售會分為A組及B組揀樓,優先的A組買家須購買最少1伙至4伙,B組買家則可購買1伙至2伙單位。今日會發售的350個單位,涵蓋一房至三房間隔,折實價由299.96萬至1,099.82萬元,折實呎價10,000至16,701元,折實平均呎價約11,801元。
美國聯儲局主席鮑威爾出席活動時表示,過去6個月衡量通脹的關鍵指標平均是2.5%,接近聯儲局2%的目標,為實現通脹目標,最近的核心通脹進展必須持續。此外,目前聯邦基金利率已深入限制性區域,因風險趨於平衡,局方未來作出貨幣政策決定時將保持謹慎。

惟他同時指出,聯儲局官員仍然認為經濟前景的不確定性異常高,緊縮政策的全部效果可能尚未顯現,現階段揣測何時放鬆貨幣政策言之過早,當局仍準備在有需要時進一步收緊政策。

聯邦基金利率期貨顯示,市場相信本月聯儲局將連續3次政策會議維持利率不變,最快明年3月開始減息。
發大財了!大陸挖到「超億噸級油田」 深藏勘探「禁區」
https://lih.kg/3567627

入埋opec仲得了
脫勾貶值港元4倍
依家一千萬 黎緊四千萬
樓好沒有輸

改一改個年份就ok

tldr納16000 納18000 納21000 納30000
點睇廢J LAW又出黎搵食
never bet against america
鍾生出手都幾低
霍哥收10皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞