點解香港咁少quant?

44 回覆
1 Like 10 Dislike
真正嘅quant唔l係俾ug qfin做,係俾math cs phd做啊
樓主有冇興趣一齊玩algo trading互補不足 我同年純cs 但係好唔識financial modelling
Ching 想做Quant?

想做既話學埋點用Bloomberg terminal、bbg_ticker_symbol係咩、... 之類,然後refinitiv Eikon、refinitiv identification code、market identifier code之類,仲有其他好多既野,絕對會係加分位。

畢竟唔係既話到時人地都唔知你想trade d咩野

然後可以考慮學下q/kdb+ 在某d公司黎講係加分位
你放心 讀完finance course都唔知讀緊啲咩的
見人ug/master都有得做qr
如果aim quant dev/ trader 喺咪唔使master 以上都有機會?
數底同code底好就得。
入左佢一開始就會齋上堂幾個月,之後先比你試。

入面啲人好多都係數L/Code佬。啲Ust人好多都係UG讀honour course+PG course出身。普通double major math唔會有任何bonus。

而且Quant的而且確係一個夕陽產業。成個market啲盈利空間就係咁多。但越黎越多人入行。就會導致每個人賺嘅錢越黎越少。而且stability仲差過ibank。賺唔夠錢就即走。之前一個讀Physics嘅去做,一年比抄四次魷魚。
Pg course我覺得有需要嘅 但honour course通常都係pure maths嗰邊有必要咩
難得有人認真覆
巴打邊間U?
Hi Mario
Hi Mario
樓主UST
ug qfin 嘅知識根本唔夠去到quant嘅門檻
輸咗的話就冇責任
唔會俾人屌?
Master都入唔到行
有冇師兄指點下
賺唔夠一定錢會比人炒,呢行好多公司炒人快到難以置信。而且個要求高到難以置信。
真Quant只需要IQ最高班人。一般人佢根本唔會理。所以interview要做一堆IQ test。
我已經grad左幾年,而家唔知。之前Ust honour course係偏analysis底。如果係analysis絕對有必要。真Quant最鍾意math PhD。而analysis係math PhD嘅基本功。你apply嗰陣如果transcription有Pg analysis同Honour analysis一定有得in。幾個Nds都係咁入行。

幾年前仲讀緊書聽Alumni分享,每年香港三大math PhD幾乎人人都入到Quant。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞