點解香港咁少quant?

44 回覆
1 Like 10 Dislike
講緊三大都有qfin programme, js point 72呢啲大quant firm都喺香港 但好似好少local quant
唔知
性價比低囉

細細個已經讀書叻果班,個個去曬做醫生律師精算師

向錢看+入唔到上面果d科果班,ugrad比佢爆到個4 狗衝左去ibank FO 做sales搵真銀,邊個同你繼續讀書搏做quant?

要認真做quant,拎個數底phd係基本啦,香港學生不嬲都少人讀phd,仲要人讀數底類呢d睇落乞食既科,預左比親朋戚友睇唔起十年

同埋而家監管機構越管越嚴,基本上都無乜空間比quant發揮 再加上一間firm就算個asset size好大,其實都只係需要好少量既quant,難聽d講真係夕陽行業黎

香港人讀書咁追求性價比,點會同你玩呢d
岩呀清,自稱quant trader果班應該都係思想停留左15年前充緊大頭鬼嘅毒撚
做緊Quant Hedge Fund(美資),利申我公司絕大部分既人都係內地人

大概數量是 內地人 >> 外國人=香港人

得5個香港人
自己喺屋企quant飽佢啦
打咩工
我覺得三大個qfin programme 設計都關關哋事, 讀得太多唔關事啲嘢 有間qfin 同 enf差唔多syllabus 好多時都要自學quant嘢
點夕陽法,講多少少
你講呢啲只適用於銀行
你報過咩firm 冇做過intern? 做咩想做quant
緊係用人地錢quant
輸左都唔心痛
香港除左銀行邊個會比成千萬請quant 佬
樓主講嗰啲囉。。。
想做銀行就ug grad直接搵s&t
aim trading firm咪美帝master 雖然入唔入到同master讀啲野完全冇關係 係多一年時間俾你準備+有個名易拎interview
做pricing quant先多數請phd 不過唔建議
美資係香港等收皮,中資就請大陸人幾皮野PhD, 你有無PhD? 仲quant乜撚?
1. 大量qualified做quant嘅人去咗讀醫讀牙醫或者做其他ibank front office
2. 就算你想做quant qfin都唔會有太多資源support你 double major math/ cs係基本 仲要自己自學大量coding/ finance 同stat
3. headcount 少 冇必殺技好難入 (細個有冇贏過好勁嘅math獎/ IQ過唔過140…)
4. 好辛苦 辛苦在於你mental math/ 對數字直覺要好準 你冇底子好難catch up 要成日train brain teaser
5. 做quant壓力大
6. Insufficient information 冇人知點先做到quant/ 冇人知咩係quant

ching而家year幾?
haha 同年但我識唔少senior都係想做quant 所以知多少少
都已經係國際金融中心遺址
Quant 咩鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞